Ipse de Bruggen, een zorginstelling voor mensen met een geestelijke handicap in Den Haag, is de eerste zorgaanbieder die mee gaat doen aan de ABCDating site. Op deze website kunnen de eerste vijfenzestig verstandelijke gehandicapten hun match vinden.

Op 10 november gaat de datingsite in de zorginstelling van start. ”We beginnen in de avond met startfeest. Tijdens dat feest kunnen de verstandelijke gehandicapten zich laten opmaken voor een profielfoto en helpen we ze met het maken van een profiel”, vertelt Corry Baak, de projectleider van de zorginstelling. Wanneer ze een match krijgen maken ze kans op een uitnodiging voor een ontmoetingsavond. ”Tijdens het gesprek helpen wij doormiddel van vragenkaartjes om het gesprek op te voeren en natuurlijk helpen we onze cliënten met het omgaan van afwijzingen.”

Tinder

Een datingsapp als ‘Tinder’ zou volgens Blaak niet geschikt zijn voor mensen met een handicap. Ze schat een match tussen een persoon zonder handicap en een mét erg klein. ”Mensen met een beperking kunnen hun eigen grenzen niet stellen. Ze zijn veel kwetsbaarder voor seksueel misbruik. Op Tinder zitten onder andere ook mensen die daar misbruik van willen maken.” De projectleidster hoopt dat meer zorginstellingen hen zullen volgen.