Vanaf vandaag is hij verkrijgbaar: de iPhone X. De 18-jarige Rico uit Enkhuizen heeft bijna 24 uur in de rij gestaan om als eerste de nieuwe aanwinst van Apple te bemachtigen: “Ik heb geen idee waarom ik precies deze telefoon heb gekozen, ik ben waarschijnlijk gewoon gek.”

Vermoeide gezichten en draagbare slaapzakken verraden de gemiddelde wachttijd voor de allernieuwste iPhone. De rij bestond vooral uit mannen, waarvan een aantal toeristen. De breedgeschouderde security in zwart en blauw lieten het allemaal soepel verlopen. Voordringen zat er vandaag niet in.

In de Apple Store worden de medewerkers geïnstrueerd waarna ze zich als een schilderijachtig tafereel op de wenteltrap opstellen. Klaar om de meute persoonlijk te begeleiden naar hun uitgave van minimaal twaalfhonderd euro.

De loopjongens van de store kun je herkennen aan de tablet waarmee ze chaos in het gareel houden. Ze gaan de rij langs om pre-orders te checken en creëren tijdvakken waar ze de klanten categoriseren. Desalniettemin kun je vanaf de ingang het einde van de rij niet zien.

Om 8 uur openen de glazen deuren en wordt de eerste in de rij naar voren gehaald. Al applaudisserend en juichend escorteren ze hem als een god naar binnen, waarna het publiek in spanning wacht tot hij naar buiten komt. Enkele minuten later komt hij naar buiten gelopen met een wit doosje en houdt hij hem als Simba de lucht in. Het is officieel: de iPhone X is in Nederland verkrijgbaar.

Geluksvogel

De 18-jarige Rico uit Enkhuizen stond sinds gisterochtend half elf al in de rij voor de nieuwe iPhone X: “Ik heb geen idee hoe ik het heb volgehouden en ik kan niet geloven dat ik de iPhone X nu in mijn handen heb. Als ik er niet naar zou kijken zou ik mezelf niet eens geloven.” Het grappige van alles was dat Rico een pre-order had geplaatst. Desondanks stond hij toch in de rij om als eerste de iPhone te bemachtigen.

Onze verslaggevers waren deze ochtend live in Amsterdam. Wil je weten hoe dit eraan toe ging? Klik dan hier.