In Queensland, Australië, is een 27-jarige Belgische backpacker in elkaar gezakt tijdens het werken op één van de vele boerderijen in het landschap. De vraag is nu of het werken in het, op dit moment 30 graden warme Australië, niet te risicovol is voor onervaren jongeren.

De jonge reiziger is hoogstwaarschijnlijk gestorven aan een zonnesteek, nadat hij de hele dag in hoge temperaturen heeft gewerkt. De ambulance werd meteen gebeld, en hij is afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, waar hij een dag later overleed.

Lange dagen op grote boerderijen

‘De hoge temperaturen kunnen voor zware dagen zorgen, maar als je genoeg eet en vooral drinkt, moet het niet voor gevaarlijke situaties zorgen’, laat Luca Naccarato, een Duitse backpacker die een jaar in Australië heeft gewerkt op een boerderij weten. ‘Je maakt lange zware dagen, maar je krijgt dan ook een salaris van tussen de 15 en 22 euro, dus ze buiten je zeker niet uit.’

‘Zelf heb ik ook in Australië gewerkt als student en heb daar eigenlijk nooit problemen gehad,’ laat Connie Hoven van Killroy Travels weten, ‘ook professioneel heb ik nog nooit over zulke ernstige problemen gehoord. Natuurlijk zijn er mensen die het zwaarder vinden dan zij van te voren dachten, maar dat is te verwachten als je op een boerderij gaat werken waar het kwik dagelijks boven de 30 graden stijgt.’

Ongevallen in Aussie

In de afgelopen 25 jaar is er één dodelijk ongeval geweest met Nederlandse backpackers in Australië, toen een 26-jarige vrouw betrokken raakte bij een dodelijk ongeval. Daarnaast was er ook een Nederlander die in 2007 in Melbourne door een boer werd neergeschoten. De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal aangiften van Nederlandse toeristen in Australië wel naar zo’n 150 tot 200 aangiftes per jaar. Dit zijn voornamelijk rechtszaken met betrekking tot het verstrekken dan wel  uitbetalen van salarissen.

Het ontvluchten van het westen

‘Het aantal toeristen dat gaat werken in Australië groeit nog steeds, en de leeftijd van de gemiddelde toerist wordt ook steeds hoger,’ aldus Hoven. De Australische overheid liet in de zomer van 2013 al weten dat ze vooral een groei zien in economische toeristen, die de recessies in Europa en Amerika ontlopen door ‘down under’ te gaan werken. Hierdoor heeft de Australische regering in 2016 besloten een ‘backpacker tax’ in te gaan voeren van 15%, om het aantal werktoeristen tegen te gaan. Op dit moment hoeven toeristen alleen een werkvisum aan te vragen die ongeveer 300 euro kost. Hiermee mag je een jaar lang werken en in en uit het land vliegen.

‘Ik heb gemerkt dat de Australiërs erg toegankelijk zijn en altijd bereid zijn te helpen wanneer je het zwaar hebt’ laat Naccaruto weten, ‘zolang je je goed voorbereid en weet waar je aan begint is er niks aan de hand en kan je gewoon een leuke tijd tegemoet gaan.’