Marseille is de op één na grootste stad van Frankrijk. Een stad die onlosmakelijk verbonden is met een grimmig imago. Jammer  genoeg kwam Marseille laatst weer negatief in het nieuws. Dit keer door een aanslag op het station. Bij deze aanslag vermoorde een jihadist twee vrouwen met een mes. Volgens de Franse politie werd in 2012 een derde van alle moorden in Frankrijk in Marseille gepleegd. Maar ondanks het gemeende geweld is Marseille ook een stad waar veel steden een voorbeeld aan kunnen nemen. Een stad van diversiteit en cultuur.

Een stad van cultuur en diversiteit

Marseille is door haar ligging de poort naar Europa. Mede door dit en het koloniale verleden van Frankrijk is Marseille een mengelmoes van culturen. In Marseille leven al jaren vele minderheden in vrede naast elkaar. Van Algerijnen tot Armenen en van Katholieken tot Joden. Geloof en cultuur spelen een belangrijke rol in het leven van de Marseillanen. “Stipt op nummer een van de gemeente uitgaven staat cultuur in Marseille. Dit is de enige stad in Europa waar dit het geval is. Het laat zien hoe belangrijk Marseillanen cultuur vinden’’, aldus Leon Speentjens, een Nederlandse Marseillaan.

Ook is de stad erg divers. Marseille is de stad met de meeste moslims in Europa. Francoise Lorcerie docente integratie en discriminatie aan de universiteit van Marseille: ‘’ Ongeveer een derde van de stad is Moslim. En binnen deze moslim kringen is de diversiteit ook weer enorm. Zo komen Moslims voor in alle lagen van de bevolking in Marseille. En niet alleen in de laagste kringen.’’

 

Port de l’empire

Religie is diepgeworteld in de cultuur van Marseille. Dit blijkt ook uit de geschiedenis van de stad. Door de jaren heen heeft de stad vele veranderingen gezien. Als havenstad gelegen aan de Middellandse Zee trok de stad in Romeinse tijden al een divers publiek aan. Met de komst van het Christendom in het Romeinse Rijk werd de stad christelijk. Door de jaren heen ontwikkelde Marseille zich en aan het begin van de 20e eeuw werd Marseille ook wel de ‘port de l’empire’ genoemd. Oftewel de haven van het rijk. Het Frans koloniale rijk besloeg een groot deel van noord-Afrika. Vandaag de dag nog steeds te zien aan de grote hoeveelheid Marokkaanse en Algerijnse inwoners van de stad. Tegenwoordig komt er net als in veel andere Zuid-Europese steden een enorme stroom aan vluchtelingen binnen. Leon Speentjens , die in het rijke centrum woont, beaamt dit: ‘’voor mijn deur liggen ‘s nachts Afrikaanse jongens van een jaar of 17 te slapen op straat. Ook zijn er naar schatting honderdduizend ongeregistreerde vluchtelingen in de stad.’’

Voorbeeldstad

Met haar multiculturele samenleving is Marseille een voorbeeld voor Europa. Degene die wil weten hoe multicultureel Europa er over 20 jaar uitziet moet volgens Leon Speentjens kijken naar Marseille.

Francoise is het met Leon eens: ‘’ Er zijn absoluut geen problemen tussen de verschillende religies. Die zijn er ook nooit geweest.’’

Loading...

Loading…