Nederland zakte de afgelopen week van plek 16 naar 32 op de lijst van gelijkheid tussen man en vrouw. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het World Economic Forum. Op het gebied van politieke macht en arbeidsparticipatie en –inkomen moet Nederland veel landen voor zich laten. Samen met de directeur van emancipatie expertisecentrum Feniks kijken we naar de positie van de vrouw in Nederland.

Gerda de Vries is sinds 2001 directeur van Feniks en zet zich vooral in voor het vrouwelijke gezicht van armoede. Samen met haar kijken we naar de positie van de vrouw in Nederland. “Je kunt zeggen dat Nederland het heel slecht doet, maar je kunt ook zeggen dat andere landen het gewoon erg goed doen”, zegt De Vries.

Politieke macht
Op het gebied van politieke macht moet Nederland 24 landen voor zich laten. Veel landen die het beter doen, hebben een quotum voor het aantal vrouwen in het parlement. De Vries denkt dat een quotum ook een oplossing voor Nederland kan zijn. “Omdat het in een ontzettend traag tempo gaat vind ik een quotum niet gek. Vooral als je kijkt naar dat het bij landen als Duitsland ook werkt. Helaas is er in Nederland veel weerstand tegen quota.” Hoewel een quotum op het eerste gezicht zou helpen, is De Vries toch huiverig tegenover dit fenomeen. Luister hieronder waarom.

“Laatst was ik bij Omroep Brabant om te praten over het aantal vrouwelijke burgemeesters in de provincie.  Brabant was er volgens de regionale omroep op vooruitgegaan omdat 40% van de burgemeesters vrouwelijk is. Maar daar hoort een kanttekening bij. Vrouwen zijn veel vaker burgemeester in kleinere gemeentes, waardoor maar ongeveer 15% van de burgers bestuurt wordt door vrouwen. Als je zoiets zegt wordt je gelijk weggezet als een zure feminist.”

De arbeidsmarkt
“Veel mensen zeggen dat vrouwen niet ambitieus genoeg zijn en dat vrouwen niet goed onderhandelen, maar dat is het probleem niet. Het probleem is segregatie op de arbeidsmarkt, 75% van de vrouwen werkt in de dienstverlening. Als er in een bepaalde sector heel veel vrouwen werken, daalt aanzien en het salaris.”
Ook dingen als kinderopvang kunnen beter geregeld worden volgens de directeur van Feniks. Een paar jaar geleden stegen de prijzen van de kinderopvang. Met negatieve gevolgen voor alleenstaande moeders met een laag inkomen. “Onder andere alleenstaande moeders kunnen het niet meer betalen. Ze moeten nu minder gaan werken en meer voor de kinderen te zorgen”, aldus De Vries

Wat gaat er goed?
Als je zo naar het verhaal van De Vries luistert  lijkt het alsof het alleen maar fout gaat, maar dat is natuurlijk niet zo. Op het gebied van onderwijs staat Nederland op de eerste plek en ook rond #MeToo zijn er positieve ontwikkelingen. Hieronder praat Gerda de Vries over de vooruitgang die er geboekt is.