Sumit Sah (30 ) is drie jaar geleden van India naar Noorwegen gekomen voor zijn masterstudie. “Er zijn veel ups en downs geweest sinds ik hier ben. Het is moeilijk, maar tegelijkertijd is het ook een soort sprookje.”

“Voordat ik naar Noorwegen kwam had ik een heel ander beeld van de Noren. Het is voor een immigrant heel moeilijk om connecties te leggen hier. Het was voor mij in het begin onmogelijk om een baan te vinden. Ik stuurde mijn CV naar allerlei bedrijven, maar ik kreeg nooit een reactie terug. Het was alsof ik al mijn hoop al had opgegeven. Na twee maanden kreeg ik eindelijk een baantje aangeboden in een supermarkt. Ik werkte wel voor een minimumloon en de werkomstandigheden waren erg slecht. Dit was omdat iemand anders mij had aangeraden bij de manager. Zonder connecties krijg je nooit een baan.”

Werkomstandigheden
“Toen ik een keer in het weekend aan het werk was in de winkel, kregen alle Noren een weekendfooi. Ik deed hetzelfde werk maar ik kreeg niks. Immigranten krijgen weinig betaald en werken vaak zwart. De politiek zou hier zeker verandering in kunnen brengen als ze regels zouden opstellen over werk voor migranten. Het belangrijkste is het minimumloon. Als dat verandert zouden er veel meer migranten naar Noorwegen willen komen.”

Startup
“In Oslo heb ik een master technologie gedaan en na een tijdje begon ik dan ook samen te werken met wat mensen in de technologische sector. Als gevolg daarna werd ik opeens door veel bedrijven gevraagd om voor ze te komen werken. Zo kwam ik terecht bij een nieuw startup bedrijf. Ze maakte mij hun nieuwe business partner. Ik vind het jammer dat veel bedrijven immigranten niet eens een kans geven ook al hebben ze veel talent voor het vak.”

Racisme
“Ik vind het moeilijk om dit woord te noemen maar er is hier racisme. Ze voelen zich niet comfortabel bij buitenlanders. Het enige moment dat ze met je praten is als ze dronken zijn. Dat snap ik niet en ik vind dat Noorwegen in dit opzicht echt moet veranderen. Mensen hebben een te gesloten houding. India is sociaal gezien het tegenovergestelde van Noorwegen. Dit was voor mij dan ook de grootste cultuurshock toen ik hier kwam.”

“Ik denk dat Noren bang zijn voor immigranten omdat ze het niet gewend zijn. Ik heb een aantal Noren ontmoet die naar Azië, India of naar een ander ver land gereisd hebben. Hun houding tegenover immigranten is meer open, omdat ze niet meer onbekend zijn met andere culturen. Hetzelfde geldt voor Noren die bij een internationaal bedrijf werken.”

Cultuurverschil
“Toen ik hier net woonde wilde ik mijn nieuwe buren uitnodigen om kennis te maken. Mijn Noorse huisgenoot zei meteen: ‘Nee, dat doen wij niet hier in Noorwegen.’ Dat vond ik een rare reactie want in India nodigt iedereen elkaar uit voor een kopje koffie.

Ik voel me erg alleen hier. Ik praat er veel over met andere immigranten en zij lopen tegen dezelfde problemen aan. Het is zeker niet makkelijk, maar toch blijf ik proberen om nieuwe mensen te ontmoeten. Gelukkig hou ik van een uitdaging. Als je maar blijft proberen te integreren, dan zal je uiteindelijk veel bereiken. Ik moet gewoon de juiste mensen ontmoeten die wél open zijn.”

Immigreren
“Als een andere immigrant aan mij zou vragen of hij/zij naar Noorwegen moet komen, dan zou ik nee zeggen. Ik denk dat je beter naar een land zoals de VS kunt gaan. Daar zijn de mensen meer open en kan je sneller een baan krijgen. Toch heb ik besloten om in Noorwegen te blijven. Ik denk dat ik hier nu een goede carrière in de technologische sector kan opbouwen.”