De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) in Utrecht heeft bijna negenduizend euro aan boetes voor illegaal onderverhuren van studentenkamers uitgedeeld. Die illegaliteit komt door het tekort aan studentenkamers. Pepijn Zwanenberg, woordvoerder van GroenLinks in Utrecht, legt uit hoe dit kan.

“Het is erg moeilijk om als oud-student een sociale huurwoning te vinden dat betaalbaar is. Deze woningen zijn erg duur en dus blijven net afgestudeerde studenten in hun studentenwoning wonen. Hierdoor krijgen nieuwe studenten die in Utrecht willen verblijven, minder aanbod en raakt de wachtlijst langer’’, vertelt de woordvoerder. Volgens hem worden er wel vooruitgangen geboekt. “De Stichting Studenten Huisvesting heeft sinds een paar jaar campuscontracten ingevoerd. In deze contracten staat dat je als oud-student niet langer dan één jaar in je studentenkamer mag blijven.’’

Lange wachtrij

Er staat een lange wachtrij bij de SSH. Laura Wijn, een van de studenten die zich daar ingeschreven heeft, wacht sinds april op een studentenkamer. “Bij de SSH en particuliere woningen kun je lang wachten op een kamer. Gelukkig heb ik nu een tijdelijke woning gevonden waar ik tot januari kan wonen, maar daarna kan ik weer gaan zoeken.” Ze hoopt dat er binnenkort iets aan wordt gedaan.