Gisteren werd in Amsterdam de Best Dutch Act award uitgereikt. Genomineerden waren Boef, Chef’s Special, Roxeanne Hazes en Lucas & Steve. Het publiek stemde massaal op Lil’ Kleine waardoor hij er met de winst vandoor ging.

Ieder jaar reikt MTV de European Music Awards uit, aanstaande zondag zullen de prijzen in de Engelse hoofdstad Londen verdeeld worden. Voorafgaand aan de Europese prijzen worden er nationale prijzen uitgereikt, zo ook in Nederland. De winnaars zijn automatisch geselecteerd voor de categorie Best Worldwide Act.

Muziekjournalist Jean-Paul Heck is sceptisch over de MTV-awards. “Het gaat meer over de celebreties, pure muziek zie je daar niet meer.” Heck vertelt dat de laatste jaren bandjes niet meer zo in trek zijn. “De solo-acts scoren tegenwoordig veel beter. Dan moet je denken aan namen als Ed Sheeran, P!nk en Lorde.”

Jelmer Witteveen van InfiniteRadio, een zender voor en door jongeren, vertelt dat het verschil zo groot is omdat er bijna elk jaar wel een ander genre populair is onder de grote massa. “Rap en R&B, twee genres die een paar jaar geleden echt nog alleen voor bepaalde subculturen bestemd waren, zijn nu razend populair. De artiesten die onder deze stijlen vallen domineren nu dan ook de hitlijsten.”

Heck: “Ik ben niet enorm enthousiast over de genomineerden van MTV Best Dutch Act. Het is meer ‘de beste uit de categorie’ volgens het publiek. Dit maakt het niet altijd de beste muzikant in mijn optiek.” Heck noemt zangeres Lorde ‘de verrassing van 2017’. Zij is bij de EMA’s in één categorie genomineerd: Best Alternative.

Witteveen denkt dat Taylor Swift zondag een grote kans zal maken. “Zij brengt aanstaande vrijdag, twee dagen voor de MTV-awards, een nieuw album uit. Het zou mij daarom niets verbazen als ze de meeste prijzen mee naar huis neemt.”