Eén op de vier vrouwen in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar slaapt slechter dan jongens in deze categorie. Dat blijkt uit een slaaponderzoek van de Hersenstichting. Laura Rigter, neurowetenschapper en onderzoekleidster, vertelt wat de oorzaken zijn en wat je er tegen kunt doen.

“Er zijn meerdere oorzaken. De meest aanwezige is stress. Omdat vrouwen over het algemeen meer piekeren dan mannen, slapen ze slechter. Ze piekeren vaak over hun studie”, vertelt Rigter. Doordat ze overdag druk bezig zijn met de studie, sporten ze vaak later op de avond. ”Sporten is goed voor je gezondheid maar niet voor het slapen. Tijdens het bewegen komen er stoffen vrij die je heel alert maken. Dit zorgt voor slaapgebrek en heeft impact op de volgende schooldag. Je presteert slechter wat op den duur weer stress oplevert.”

Oplossingen

De Hersenstichting heeft algemene tips die je helpen om beter te slapen. “Als je piekert in bed dan moet je uit je bed komen. Dit werkt beter dan dat je je omdraait in bed en nog een keer in slaap probeert te komen. Ook helpt het om later naar bed te gaan in plaats van eerder. Dit helpt vooral bij jongeren die midden in de nacht vaak wakker worden”, vertelt de onderzoekleidster. De tips hebben al vele jongeren geholpen met hun slaapproblemen.