Hotel De Wereld in Wageningen is failliet verklaard. Hier werd 5 mei 1945 de capitulatie getekend, om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Sinds toen vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Wat blijkt? Dit doen we al 70 jaar op de verkeerde dag.

‘’Van het moment zijn een hoop foto’s gemaakt’’, vertelt Peter Romijn van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). ‘’Ook prins Bernhard is op die foto’s te zien en daarom lijkt het een hele happening. Maar eigenlijk is er alleen gesproken over de voorwaarden. De daadwerkelijke capitulatie is een dag later op 6 mei getekend in de universiteit van Wageningen.’’

Dankzij al het beeldmateriaal is het verhaal een eigen leven gaan leiden en is er ook bepaald dat we op 5 mei een feestdag invoeren. Romijn: ‘’Je moet ook niet vergeten dat het rumoerige tijden waren. We waren blij dat de oorlog was afgelopen en dus hebben we 5 mei afgesproken met zijn allen.

Of hotel De Wereld als hotel blijft bestaan, is nog niet bekend. Het gebouw is wel ondergebracht bij een stichting, waardoor volgende generaties het kunnen blijven bewonderen.