In België ligt er een verbod op het verkoop van gsm’s aan jongeren onder de 7 jaar. Ook reclame maken voor mobieltjes die gericht is voor kinderen onder de 23 is verboden blijkt uit dit artikel van Nu.nl. Deze verboden zou indirect zorgen voor minder social mediagebruik onder de Belgische jongeren. Maar is dat zo?

Internetgebruik

Net iets meer dan de helft van de Belgen tussen de 16 en 64 jaar beschikt over een mobiele telefoon, zo blijkt uit een onderzoek van 4P Media. Dat is opmerkelijk lager dan bij de Nederlanders. Daar heeft namelijk 86% een mobieltje. Voor jongeren is de voornaamste reden voor het gebruik van social media ‘het volgen van beroemdheden’. Hieronder vind je het gebruik van social media kanalen over de gehele bevolking in 2015, België tegenover Nederland.

In de grafiek zijn duidelijke verschillen te zien tussen de social mediakanalen. Zo is in België Snapchat populairder dan in Nederland en is WhatsApp aanzienlijk populairder in Nederland.

Opvoeding

Het wordt steeds belangrijker om media te gebruiken tijdens de opvoeding van kinderen. Deze zogenoemde ‘mediaopvoeding’ is erop gericht om kinderen bewust met het media-aanbod om te laten gaan om ervoor te zorgen dat ze het uiteindelijk zelfstandig kunnen gebruiken.

Loading...

Loading…

Volgens Expoo, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning in Brussel, maakt maar een beperkte groep ouders zich zorgen over de effecten van media op hun eigen kinderen. De groep die zich wel zorgen maakt, zou het liefst het gebruik van media totaal uitsluiten. Het is echter beter om het te omarmen dan om het weg te duwen. Media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, zo vertelt Expoo.

FOMO

FOMO, ook wel Fear Of Missing Out, is een groot fenomeen op internet. FOMO is een angst om leuke dingen te missen. Het wordt vaak in verband gebracht met sociale media. Volgens een onderzoek van Denys Malengreau uit Digimedia, is FOMO een psychologisch antwoord om een leegte op te vullen.

Wanneer jij lekker op de bank een film aan het kijken bent, zie je een paar vrienden op Snapchat die in de kroeg feest aan het vieren zijn. Deze angst geeft een gevoel van jaloezie, want je bent bang dat je leuke dingen mist.

Conclusie: waar

Er wordt wel degelijk minder gebruik gemaakt van social media in België. Dat blijkt uit de cijfers van het gebruik onder de bevolking.