Het is vandaag Single’s Day. Solohuwelijken komen steeds vaker voor. Zo stapte ook de Nederlandse Juul Adang (37) een paar jaar geleden alleen in het huwelijksbootje. “Mensen denken al gauw dat ik met tien katten alleen overblijf. Toch hoef je helemaal niet ongelukkig te zijn als vrijgezel.”

Voorafgaand aan een cursus zelfliefde vroeg Juul zichzelf ten huwelijk in de Hortus Botaniscus, de botanische tuinen, in Amsterdam. De ring had ze alvast op een sieradenbeurs gekocht. “Tussen alle vlinders in de vlinderkast heb ik gevraagd of ik met mezelf wilde trouwen. Dat was heel mooi.” Tijdens de treinreis naar Amsterdam had ze een liefdesbrief geschreven. “In de brief staat dat ik trots op mezelf ben, omdat ik dit traject ben ingegaan.”

Taboe
Juul is aseksueel en kan daarom moeilijk een partner vinden. “De meeste mensen haken af als je een relatie wil zonder seks. Voor mij wordt het gewoon niet meer dan een romantische vriendschap.” Aseksualiteit komt bij ongeveer één procent van de bevolking voor. Het vinden van een aseksuele partner is dus moeilijk. “Er heerst een taboe op aseksualiteit en het solohuwelijk. Op internet waren reacties onder een filmpje hard.” ‘Die vrouw spoort niet’ en ‘die is gestoord’, stond er op YouTube. “Het is gewoon niet zo bekend, daarom reageren mensen anders. Maar uit mijn omgeving kwamen hele mooie reacties.”

Victim shaming
Naast het feit dat ze aseksueel is, besloot Juul met zichzelf verder te gaan na een incident tijdens de zomerfeesten in haar woonplaats Nijmegen in 2013. “Toen ik na het uitgaan naar mijn fiets liep, werd ik lastiggevallen door een onbekende man.” Daarna is ze het vertrouwen in de mensheid verloren.

Ook de reactie van haar familieleden op het incident speelde hier een rol in. “Toen ik het mijn familie vertelde, was er sprake van victim shaming. Ik kreeg te horen dat ik daar op dat moment maar niet had moeten zijn en familieleden vroegen mij wat voor kleren ik toen droeg.” De negatieve reacties van onder andere haar moeder zorgden ervoor dat Juul in de put raakte.

“Degenen van wie je verwacht dat ze voor je klaar staan en je onvoorwaardelijke liefde geven, waren er niet voor mij.” Toen dacht ik: dan moet ik die onvoorwaardelijke liefde maar bij mezelf vinden.” En zo ging de vrijgezel zich verdiepen in ‘zelfliefde’. Ze ging op zoek op internet, las verschillende boeken en ging cursussen en lezingen volgen over trouw zijn aan jezelf en zelfcompassie. “Ik heb gekozen voor radicale zelfliefde om zo echt terug te gaan naar wie ik ben en om te leren om van mezelf te houden.”

Bevestiging
Barbara Veldt is Juul’s relatietherapeut. “Ik denk dat steeds meer mensen aan het solohuwelijk doen omdat je dan bewuster van jezelf houdt en dat is ook het belang van een goede relatie.” Volgens de relatietherapeute speelt de band met ouders ook een belangrijke rol in relaties. “Als je in je jeugd bijvoorbeeld geen fijne relatie hebt gehad met je ouders, is de onvoorwaardelijke liefde ver te vinden, ook in je eigen relatie.”

Relatietherapie zowel met een sologaam iemand als met een koppel is hetzelfde. “In plaats van een dialoog voer je een monoloog. Het zijn verder dezelfde thema’s waar we het over hebben”, zegt Veldt. Ze denkt niet dat je alleen met een solohuwelijk trouw kunt zijn aan jezelf. “Het is meer een bevestiging van de liefde aan jezelf. Een huwelijk maakt het waardevoller en is een mooi ritueel hiervoor.”

De grote dag
Op 14 juli 2014 was de grote dag. De aanstaande bruid liep alleen naar het altaar. Solohuwelijken worden overigens niet officieel geregistreerd. “Het was wel gek om daar alleen te staan, maar aan de andere kant ook weer niet. Ik was omringd door mensen die voor mij speciaal zijn en het proces meegemaakt hadden.”

Het huwelijk bestond uit twee delen: een plechtige ceremonie en een feest, waar ze de openingsdans alleen deed. Inmiddels was het weer bijgelegd met de familie. “Ze moesten gewoon aan het idee wennen.” Het ene deel van de trouwceremonie was met haar middelste zus als getuige, een goede vriendin en een ceremoniemeester. Tijdens de trouwerij las Juul trouwgeloftes voor haarzelf voor. “Een familievriendin van mij had de trouwring ontworpen. Ze bracht deze op een kussentje in de vorm van een hartje.”

“Ik ben sinds de trouwerij gelukkiger, maar ik moet wel aan het huwelijk blijven werken.” Volgens de bruid is trouw zijn aan jezelf lastig. “Trouw zijn aan jezelf houdt voor mij in dat ik mezelf ben. Als mijn intuïtie iets zegt, moet ik daar naar luisteren. Dit solohuwelijk heeft mij echt veranderd als persoon.”