Goed nieuws voor de schaatsers onder ons: bekend meteoroloog Piet Paulusma voorspelt een winter met vorst en meerdere dagen natuurijs. “Het zal een winter zijn met veel vallen en opstaan. Veel ijs en kans op stormweer.”

Dit jaar kunnen we dus nog schaatsen op natuurijs, maar hoe zal dit zich in de toekomst ontwikkelen als we kijken naar de klimaatverandering? “In de toekomst zal er zeker nog kans zijn op ijs, maar het zal wel afnemen. De winters zullen grotendeels zachter worden”, vertelt Paulusma. De laatste Elfstedentocht is alweer twintig jaar geleden. “Mijn voorspelling is dat we binnen acht jaar zeker een of twee keer een Elfstedentocht meemaken.”

“Wij kunnen echt pas een week van te voren voorspellen of er natuurijs komt”, vertelt een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Paulusma is de enige meteoroloog die tot nu toe wel het winterseizoen kan voorspellen. “Voor mijn seizoensvoorspellingen maak ik geen gebruik van computermodellen. Ik kijk naar mijn ervaring en naar mijn gevoel.”