Geld verdienen met het bedden verwarmen, als proefkonijn dienen of metro’s besturen. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden voor studenten om wat bij te verdienen. Joep van Damme (17) heeft als baantje mutsen en sjaals breien.

Joep is een ondernemer. Vanaf jonge leeftijd breidt hij al sjaals en mutsen en verkoopt hij ze. Eerst via een Facebookpagina en nu zijn ze ook via zijn webshop of gewoon in de winkel beschikbaar.

Het begin

Als hobby was het begonnen. Het breien leerde hij al op jonge leeftijd en geld was wel het laatste waar hij aan dacht. Maar nadat hij een Facebookpagina had aangemaakt en een journalist zijn verhaal wilde vertellen begon de verkoop.

“Ik ben niet begonnen om er geld mee te verdienen. Het was gewoon een hobby,” laat Joep weten. “Ik was benaderd door een vriendin van mijn moeder, zij werkt bij een huis-aan-huisblad. Ze vroeg of ze over mij mocht schrijven, want ze moest de krant opvullen. In dat stukje noemde ze mij dus een jonge ondernemer. Mensen dachten toen dus dat ze via mijn Facebookpagina dingen konden bestellen. Het is dus eigenlijk gekomen door een miscommunicatie tussen mij en die journalist.”

Tegenslagen

Het ging helaas niet allemaal zonder slag of stoot. Zo werkten de banken niet erg mee. “Banken zijn ongelooflijk stug als je minderjarig bent, zo mag je bijvoorbeeld geen zakelijke rekening afsluiten. Dat vind ik ongelooflijke onzin.”

Ook school heeft niet meegeholpen. Sterker nog, het schoolsysteem werkte Joep tegen. “Scholen hebben ook geen speciaal programma voor ondernemers. Ik heb geluk als een opening van een nieuwe winkel niet tijdens school valt. Ik kan namelijk erg moeilijk vrij krijgen.”

Geld verdienen

Naast breien zijn er ook andere aparte manieren om geld te verdienen. Zo kun je je maagdelijkheid verkopen, als proefkonijn dienen of een metro besturen. Hieronder staan zeven aparte manieren waarop studenten nog wat extra’s kunnen verdienen.