Voor de vijfde keer werd een speciale collectie ‘boeken’ uitgeleend aan bezoekers van de bibliotheek in Tilburg centrum. ‘’Bezoekers van de bibliotheek kunnen kiezen uit verschillende menselijke ‘boeken’ omtrent een vooroordeel’’, aldus Desiree van Beurden, organisator van de Human Library. De ‘collectie’ bestaat uit mensen die met een vooroordeel te maken hebben (gehad).

Het doel van de Human Library is om vooroordelen, discriminatie en stigma’s in de samenleving tegen te gaan. ‘’De boeken vertegenwoordigen groepen in de maatschappij die onderworpen zijn aan een vooroordelen, zoals geloof, geaardheid, beroep en sociale status’’, vertelt Van Beurden.

Persoonlijk verhaal
‘’Lezers krijgen een half uur de tijd om een menselijk boek te lenen. Op basis van een titel kiest de lezer een boek. De inhoud wordt bepaald tijdens het gesprek aan de hand van vragen of eigen ervaringen van zowel het boek als de lezer’’, zegt Van Beurden. De gesprekken kunnen hierdoor vaak erg persoonlijk worden. Vanaf een afstandje werd het zichtbaar duidelijk dat sommige gesprekken een emotionele lading kregen. In tegenstelling tot normale boeken wordt het verhaal van het boek nergens gepubliceerd of doorvertelt.

’Bezoekers van de bibliotheek kunnen kiezen uit verschillende menselijke ‘boeken’ omtrent een vooroordeel’’ – Desiree van Beurden, organisator van de Human Library

De verschillende boeken waren continu ‘uitgeleend’. Als het half uur verstreken is, mag de lezer het boek alleen verlengen als het boek daarmee instemt. ‘’Het is de bedoeling dat het boek in dezelfde staat worden teruggebracht als waarin het is uitgeleend’’, vertelt Van Beurden lachend.