Het literaire evenement Bram Stoker Festival wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden in Dublin. Er zijn evenementen in de hele stad, waaronder de Horror Expo en Stokerland. Twee tegenovergestelde evenementen, maar allebei met een vleugje Halloween.

De collectie van Gubudolls

Dat dit literaire festival valt op Halloween is dus niet toevallig. Het populaire boek Dracula dat Bram Stoker heeft geschreven, heeft de enge vibe waar we ook aan denken met Halloween. Het evenement Stokerland, een familie-evenement in een park, is daarentegen totaal niet eng. “Het maakt niet uit dat dit evenement niks te maken heeft met Halloween of Bramstoker, het is gewoon een feest voor kinderen”, aldus Allen Kiely, medewerker op het festival.

Medewerkers van het Rode Kruis, Paul en Monica letten meer op de veiligheid van het festival. Er moeten medewerkers van het Rode Kruis aanwezig zijn op evenementen met een bepaald aantal mensen. Dit volgens de Ierse wet, zo kan de veiligheid van burgers worden gewaarborgd. Het tweetal loopt zogeheten flamingorondes, waarbij ze kijken of er geen gewonde mensen zijn. “Als er iemand ziek wordt, zijn wij hier om voor hen te zorgen”, zegt Paul.

De rondes zijn ook vooral zodat mensen zien dat ze er zijn, vertelt Monica. “Mensen moeten naar ons toekomen voor hulp, ze moeten het oké vinden dat wij ze helpen.”Normaal krijgen ze op familiefestivals geen grote verwondingen, maar ze zijn op alles voorbereid. Van een schaafwond tot hartproblemen van de opa’s en oma’s die rondlopen, ze weten wat ze moeten doen. Op andere aspecten van de veiligheid letten zij niet. Daarvoor zijn de beveiligers aanwezig, die ook rondlopen en bij de ingang staan.

Kan het aantal aanwezige Rode Kruis medewerkers angst opwekken? Monica denkt van niet. “Mensen zullen naar ons kijken als een veilige plek om naar toe te gaan als ze pijn hebben. Ze weten gewoon dat wij er zijn. Daarom lopen we ook de flamingorondes.”