Als de artikelen op internet waar zijn, wordt een kwart van de Britse jongeren gepest. Dat is een groot aantal. Klopt dit? En wat doen scholen eraan om dit aantal terug te brengen? Onderzoeker, schrijver en professor Peter Smith heeft zich hier de afgelopen jaren flink in verdiept.

Afhankelijk van onderzoeksperiode

Of dit aantal klopt, ligt deels aan de organisatie waar je naar kijkt. Health Behaviour in School-aged children (HBSC), Pisa en EU Kids Online zijn drie organisaties die onderzoek doen naar pesten, maar hun uitkomsten komen niet altijd overeen. “Ik denk dat het percentage pesters en gepeste kinderen zeker hoger is dan bijvoorbeeld in Nederland. Alle zojuist genoemde organisaties zullen dat ook vinden. Maar wat ook meespeelt in cijfers die naar buiten worden gebracht, is de periode waarnaar onderzoek is gedaan.” Je kunt bijvoorbeeld aan iemand vragen of hij of zij ooit weleens gepest is, en dan zal een aanzienlijk aantal mensen ‘ja’ antwoorden. Maar als je vraagt of iemand de afgelopen maand(en) meerdere keren gepest is, krijg je weer hele andere antwoorden. “Het lastige aan het onderwerp ‘pesten’ is, is dat het een gevoelig onderwerp is. Veel kinderen praten er nooit over, of vragen nooit om hulp. Daarom is het moeilijk om correcte uitkomsten te hebben.”Al 18 jaar verplicht
“Ik denk dat er in het Verenigd Koninkrijk meer gepest wordt dan in bijvorbeeld Nederland, omdat er hier een stuk meer sociale ongelijkheid is tussen de jeugd dan in Nederland. En sociale ongelijkheid beïnvloedt het gedrag; dat weten we. Toch is het raar, want sinds 1999 is het verplicht voor scholen om iets tegen pesten te doen.” Er is geen nationaal programma, maar er zijn veel dingen die op scholen gedaan worden aan pesten en cyberpesten. Er worden lessen door middel van videomateriaal gegeven. Filmpjes die uitleg bieden over pesten waren sowieso al beschikbaar voor iedereen thuis, maar op school zal het ook niet lang duren voordat het overal gegeven moet gaan worden. Cyberpesten of face-to-face pesten?
Sinds de opkomst van de sociale media, stijgen de cijfers van het aantal jongeren dat gepest wordt via het internet. Cyberpesten of pesten; wat komt momenteel het vaakst voor? “Volgens de meeste onderzoeken komt face-to-face pesten nog steeds het vaakst voor, maar cyberpesten is in opkomst, helaas.”

Varieert
Het is nu nog niet verplicht om echte lessen te verzorgen voor de jeugd, maar het is wel de bedoeling dat het onderwerp behandeld wordt. “Wat scholen aan pesten doen, varieert heel erg per school. Cyberpesten vind voornamelijk buiten schooluren plaats. Veel scholen doen er alsnog wat aan, maar anderen zijn juist weer nalatig. Gevolgen
Zoals je misschien al zou denken worden kinderen met autisme vaker gepest dan ‘normale’ kinderen. “Maar niet alleen jeugd met autisme, ook bijvoorbeeld lompe mensen of mensen met een leerachterstand zijn vaak doelwit van pesterijen. En gepest worden heeft consequenties. Niet alleen op korte termijn, maar ook op de lange termijn.” Op de langere termijn kunnen de gepeste kinderen last krijgen van suïcidale gedachten, vertrouwensproblemen en moeite met integreren in een nieuwe omgeving. “Het is wel persoonsgebonden; elk kind is anders en de consequenties zijn dat dus ook.”