Bij het horen van de naam Marseille denkt men al snel aan een gevaarlijke criminele stad. Hoewel de misdaadcijfers inderdaad hoog zijn heeft de stad een beruchte naam. Marseille staat bekend als een gangsterstad, een stad waar de maffia heerst.

Van oorsprong heerste de maffia ook in Marseille. De Eerste Wereldoorlog kwam Marseille duur te staan; de levens die de oorlog kostte en de totale verwoesting brachten een eind aan de industriële periode van de stad. Ook de regering was gebroken. Niet lang daarna kwam de maffia in beeld.

Vanuit Corsica afkomstig maakten zij de dienst uit bij lokale politici en politie. Ze waren diep in de stad geïnfiltreerd en ze regelden onder andere de illegale drugshandel vanuit de haven.

Anno 2017 draagt de stad nog steeds de titel van gangster- of maffiastad, terwijl dat niet meer het geval is. Sinds de afrekening van de twee ‘godfathers’ François Spirito en Paul Carbone is de invloed van de maffia in Marseille sterk terug gelopen.

Er is nog wel sprake van drugscriminaliteit, maar niet meer van georganiseerde misdaad zoals de maffia, dat blijkt uit onderzoek. Deze nieuwe misdaad vindt vooral in de buitenwijken plaats, onder andere bij de kansarme immigranten. Hoewel ze bijna allemaal handelen in cannabis, hebben ze geen connecties met elkaar. Het zijn eigenlijk allemaal splinterpartijen. Dit veroorzaakt vaak onderlinge ruzies, met doden als gevolg. Wat deze nieuwe criminele golf ook van de maffia onderscheidt is het feit dat ze geen ‘diensten’ leveren of actief zijn in de politiek.

Leon Speentjens, freelance correspondent voor de Limburger en al vijftien jaar inwoner van Marseille, aan het woord: “Bijna alle illegale drugs zoals heroïne of cannabis in de Benelux is afkomstig uit de haven van Marseille.” De drugs komen binnen via de haven en worden vanuit daar op ludieke manieren vervoerd: “Als je ooit ’s nachts een dure sportauto met hoge snelheden aan je voorbij ziet schieten, kan je er donder op zeggen dat die auto vol met drugs geladen is en onderweg is naar de Benelux.”