Activision Blizzard, het bedrijf achter de populaire Call of Duty-serie is door de Amerikaanse autofabrikant AM-General aangeklaagd wegens het schenden van merkrecht. Volgens het bedrijf dat de bekende Humvee en Hummer fabriceert, maken de gameproducers misbruik van de goede reputatie van AM-General.

De aanklacht is specifiek gericht tegen het gebruik van de Amerikaanse legerwagen Humvee, die in de spellenreeks veelvuldig voorkomt. De grote, jeepachtige voertuigen van de Amerikaanse krijgsmacht rijden onder andere rond in Afghanistan en Irak.

”Het succes van de games gaat ten koste van AM General”, staat in de aanklacht. ”En ten koste van de klanten die worden misleid om te denken dat AM General licenties aanbiedt voor de games”, gaat het verwijt verder.

Hilse Wolterbeek van het Sint Luca College voor Game Art en Animatie vertelt dat het niet zo moeilijk is om uit de problemen te blijven. ”Het is heel simpel: als je geen toestemming hebt om een logo, product of gezicht te mogen gebruiken moet je het gewoon niet gebruiken”, vertelt ze. ”Ook kun je aanpassingen maken waardoor het onherkenbaar wordt dat je een merk of persoon namaakt. Als je van bijvoorbeeld vier jeeps één in-game jeep maakt, is de kans dat je aangeklaagd wordt erg klein. Het product in het spel lijkt dan namelijk niet genoeg op één jeep van één bedrijf.”

Toch gaat het ook wel eens fout, bekijk hieronder een aantal van de gekste aanklachten in de gamewereld.