De gemiddelde mobiele dataconsumptie per Nederlander is de afgelopen jaren gestegen van 500 mb naar gemiddeld 1,5 GB. ‘’Nederlandse telefoongebruikers kiezen steeds vaker voor een grotere of te grote databundel, waardoor de kans op extra kosten buiten je bundel steeds kleiner wordt’’, zegt Chiel Boerrigter, marktonderzoeker bij Telecompaper.

Sinds de komst van het snellere 4G-netwerk kan je in kortere tijd meer mobiele data gebruiken, waardoor je sneller door je databundel heen bent. Daarnaast neemt de dataconsumptie toe, doordat online tv en video’s kijken steeds populairder worden. Hierdoor wordt de behoeft aan grotere databundels steeds groter.

Men kiest steeds vaker voor een grotere bundel. De reden hiervoor zijn de kosten als men over zijn of haar bundel heen gaat. Boerrigter zegt: ‘’Het komt vaak voor dat de gekochte bundel niet op gaat. Men kiest steeds vaker voor zekerheid. Hierdoor heeft men controle over de maandelijkse telefoonkosten en kom je niet zomaar voor verassingen te staan.’’

Artikel gaat verder onder de tool

Toch is men kostenbewust als het gaat om telecomdiensten. Providers spelen hier op verschillende manieren op in. Zij bieden steeds vaker pakketten aan waarin databundels worden gecombineerd met digitale tv of muziekdiensten. Daarnaast kan men tegen een iets hogere prijs steegs vaker kiezen voor dataverdubbelaars. Ook krijgt de klant nog steeds een gratis sms’je van zijn of haar provider als de databundel bijna op is. ‘’Na het krijgen van een sms gaat men minder data verbruiken, zodat zij geen extra kosten hebben. Het komt steeds vaker voor dat men na een sms eerder gebruik maakt van openbare wifi-netwerken’’, vertelt Boerrigter.

Unlimited databundels
Om te voorkomen dat je ooit nog extra kosten buiten je bundel hebt, kan je sinds januari dit jaar kiezen voor de onbeperkte databundel. De maandelijkse kosten van 35 tot 40 euro per maand zijn aan de redelijk hoge kant. Volgens Boerrigter wordt de bundel steeds populairder, met name onder twintigers en ZZP’ers.

Momenteel is het nog een redelijk kleine groep die gebruikt maakt van deze onbeperkte bundels. Dit percentage ligt tussen de tien en vijftien procent van alle datagebruikers. ‘’Over een jaar wordt pas zichtbaar hoe populair deze bundels daadwerkelijk zijn. Ongeveer tachtig procent van alle datagebruikers heeft een vast contract van een of twee jaar. Het kan zijn dat men nu nog een vast contract heeft, maar na afloop van dat dat contract overstappen op een unlimited abonnement’’, vertelt Boerrigter.

‘’We gebruiken steeds grotere bundels, maar een deel van de capaciteit van de netwerken van providers wordt niet eens benut’’, aldus Boerrigter. Wat biedt dat voor de toekomst, kijken we dan alleen nog maar naar ons scherm?