Sven Kramer is Nederlands trots op het gebied van schaatsen. De Tilburgse Menno van Gorp, dé wereldkampioen breakdancen, is daarentegen niet zo bekend buiten zijn ‘scene’. Afgelopen weekend won hij de Red Bull BC One World Final Cup, waarna hij zichzelf al voor de tweede keer deze titel mag geven. De Nieuwsredactie zoekt uit hoe het kan dat we niet zo bekend met de breakdance-wereld zijn en spreekt met dé breakdance website van Nederland over de ontwikkelingen.

De Red Bull BC One World Final Cup vond afgelopen weekend plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. De zestien beste van de wereld streden hier voor de titel ‘wereldkampioen breakdancen’. Van die zestien deelnemers waren er twee Nederlanders (Tilburgers) om Nederland te vertegenwoordigen: Menno van Gorp en Shane Boers. Menno ging er uiteindelijk met de titel vandoor.

Gesloten community

Het is alleen gek dat dit niet zo bekend is. ”Dat komt omdat het best een gesloten community is”, aldus Paul van Dal van www.DutchBboy.com. ‘’Je kunt het vergelijken met hoe het in de snowboard- of skateboardwereld is.’’ Al lopen deze volgens hem op bepaalde vlakken wel voor. ‘’Onze cultuur bestaat nog niet zo lang, deze werd pas sinds de jaren 80 echt populair.’’

DutchB-boy’s gaan Olympisch

‘’De breakdance community is niet super groot in Nederland. Het zal altijd wel een bepaalde niche blijven denk ik, maar ze zijn wel erg toegewijd’’, verteld Paul. Wel is er voor de community een interessante ontwikkeling gaande: Breakdance wordt toegevoegd aan de Jeugd Olympische spelen in 2018. ‘’Als het werkt, zou het zomaar kunnen dat we de volgende keer toegevoegd worden aan de ‘grote’ Olympische Spelen.’’ Breakdancen zou zo een veel groter publiek bereiken.

”We hebben schaatstopper Sven Kramer en Menno van Gorp bij het breakdancen”

In the picture

Dat een Nederlander het wereldkampioenschap heeft gewonnen, helpt natuurlijk ontzettend om de breakdance-scene wat meer ‘in the picture’ te laten zetten. ’’Ik hoop gewoon dat mensen uiteindelijk begrijpen: we hebben schaatstopper Sven Kramer en Menno van Gorp bij het breakdancen’’, aldus Van Dal.

🌪 #bcone #redbull #hustlekidz

Een bericht gedeeld door Menno (@mennovangorp) op