Mensen onderschatten de risico’s van pijnstillers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Vijftig procent van de 600 respondenten denkt dat ze meer paracetamol kunnen slikken dan de bijsluiter voorschrijft.

Zonder na te denken een paracetamolletje nemen bij een heftige kater: veel mensen nemen lichte pijnstillers zonder te weten wat de gevolgen hiervan zijn. Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan slikken van dit medicijn. Een op de vijf respondenten van het onderzoek gaf aan dagelijks paracetamol te nemen, maar heeft dus niet genoeg kennis over het medicijn.

Gevaren
Het gebruik van paracetamol is niet geheel zonder risico. Zo zou een overdosis, van ongeveer zestien tabletten van de pijnstiller in een dag, kunnen zorgen voor blijvende leverschade, maar ook nierbeschadiging en bloedafwijkingen. Bij oude mensen, mensen die een slechte weerstand hebben, kunnen deze aandoeningen al voorkomen bij een lagere dosering Paracetamol.

Maar ook bij een normale dosering heb je al kans op verschillende aandoeningen zoals hoofdpijn, een bloedafwijking of overgevoeligheid voor de lichte pijnstiller wat resulteert in huiduitslag of benauwdheid.

Makkelijk verkrijgbaar
Ook Bart Kremers van Helpdesk Geneesmiddel Informatie Centrum waarschuwt over het gebruik van de lichte pijnstiller: ‘’Paracetamol kan in hoge doseringen en/of bij langdurig gebruik giftig zijn – met name voor de lever – en soms zelfs dodelijk. Paracetamol is echter gewoon verkrijgbaar bij de drogist en de supermarkt.’’