De stad Manchester en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met Manchester United en City is de stad zowel in de Engelse Premier League als op het internationale podium goed vertegenwoordigd. De Premier League is inmiddels al twee maanden onderweg en beide teams lopen op volle toeren. Na acht competitieduels leidt City de Premier League met 22 punten, United volgt met 20 punten. Hoe de kaarten aan het eind van het seizoen geschud zijn, is afwachten.

Aan de blauwe kant van de stad lopen de supporters over van optimisme. ‘We’re just the best. Like, there is no way stopping us.’

Of Manchester City dit jaar zijn vijfde titel in de clubhistorie gaat pakken. Daar valt eigenlijk niet over te twijfelen als het aan de City-supporters ligt. Na acht duels hebben de Citizens maar liefst 29 keer het net weten te vinden. Mogelijk even indrukwekkend is het bizar lage aantal tegendoelpunten dat er werd geïncasseerd: maar vier (!). ‘We’re beating teams left, right and centre.’ Alle hoeken van het Etihad Stadion in Oost-Manchester worden aan het bezoekende team laten zien. Zo gebeurde dat ook een dag eerder tegen een normaal gesproken solide Stoke City. Zij verlieten Manchester met een 7-2 nederlaag. Manchester hield zich niet in tegen de mannen uit Stoke-on-Trent.

‘So much depth’
Vooral de diepte in de selectie van de Sky Blues wordt aangehaald wanneer er gevraagd wordt naar de titelkansen. ‘Ik geloof echt dat we verre weg de beste selectie hebben van heel de competitie. Het enige team dat het tegen ons zou kunnen opnemen is United. Kijk maar hoe zij het deden tegen Liverpool (0-0 uitslag, red). Zo verdedigend tegen de grote clubs. Wij gaan all-out attack.’ Ook werkt volgens de City-supporters de mentaliteit van het team in het voordeel. ‘Ons team oogt veel meer een team. Veel hechter. Dat heeft Pep Guardiola veel beter voor elkaar dan Jose Mourinho. Die moet veel meer omgaan met egootjes. Bij City is dat niet.’

Een andere supporter vult daarbij aan dat dit City veel langer in staat is om resultaten te blijven boeken. ‘Je ziet rond maart, april dat teams het lastig beginnen te krijgen. Je begint punten te verspelen tegen teams waar tegen je in het begin van het jaar met gemak van wint. Elk team heeft zo’n dipje. Ik heb het gevoel dat City dit seizoen geen dipje door gaat maken. De focus zit er continu vol op. En met spelers als Aguero en Kevin de Bruyne zie ik nu eigenlijk weinig dat er fout zou kunnen gaan.’

‘He runs the show’
Terugkomend op de laatstgenoemde: Kevin de Bruyne. Om hem lijkt het dit seizoen allemaal te gaan draaien bij Manchester City. In de zomer van 2015 werd de Belg overgenomen van het Duitse Wolfsburg voor een bedrag van 74 miljoen euro. Dit seizoen strooit de Vlaming met assists en is de creatieve motor in de formatie van Pep. ‘Hij is de baas op het veld. Mij part geen Aguero of Sterling hoor. Nee, De Bruyne zonder enige twijfel.’ Veel andere supporters sluiten zich bij deze mening aan. Ook viel de naam van inmiddels Spaans routinier David Silva genoemd. Hij is ten slotte al zeven jaar betrokken bij de Manchesterse club en maakte in zowel in 2012 als 2014 het kampioenschap mee met de Citizens.

Op de vraag wiens City’s meest overschatte speler is, moest goed worden nagedacht. ‘In het verleden kon ik een hele rits aan spelers kunnen opnoemen. Dit seizoen? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Misschien Yaya (Touré, red.). Hij heeft nog af en toe van die maniertjes die me niet aanstaan. Verder zou ik het echt niet weten.’ Andere City-supporters wisten ook niet 1-2-3 antwoord te geven op de vraag. Het draait dan ook vlekkeloos dit seizoen.

None!
Stel je eens voor: een team met daarin spelers van zowel Manchester United als Manchester City. Een aanvalslinie met Romelu Lukaku, Kun Aguero, Anthony Martial en Kevin de Bruyne. Om de Premier League nog competitief te houden, is het maar goed dat dit niet het geval is. Als aan City-fans de optie wordt geboden om één speler van United over te halen naar de Sky Blues komen meerdere namen aan de orde: miljoenenaankoop Paul Pogba, Anthony Martial en David de Gea. Toch werd het meest geantwoord met één woordje: ‘NONE!’. Het loopt tot dusver gesmeerd bij de Citizens, op een speler van aardsvijand Manchester United zitten de mensen hier toch echt niet te wachten.

Het Premier League-seizoen is nog lang. Toch toont Manchester City zich als een kampioen op het veld. De fans hebben er in ieder geval vertrouwen in dat het goed gaat komen. De volgende Manchester Derby staat 10 december van dit jaar op het programma in het Old Trafford van United. De titel zal dan zeker nog niet beslist zijn. Wel zal er een fikse mentale tik worden uitgedeeld door het team dat er met de overwinning vandoor gaat.