De stad Manchester en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kent met Manchester United en Manchester City twee representatieve vertegenwoordigers van de stad. En dit jaar lijken deze twee ploegen uit te gaan maken wie er met de titel aan de haal gaat. Verwachten de fans van United eindelijk weer succes?

Verdeelde meningen, dat proef je na de vraag waarom Manchester United dit jaar kampioen gaat worden. ‘We won’t, City is much better’, is het antwoord van bijna de helft van de ondervraagden. De supporters van United zijn realistisch. Het team van Pep Guardiola gaat als een trein en er lijkt geen maat op te staan. Bovendien beschikt het over meer scorend vermogen dan de Mancunians en heeft het met Kevin de Bruyne een ware smaakmaker in de gelederen. United presteert aan het begin van het seizoen sterk, maar krijgt veel kritiek te verwerken na het gelijkspel bij de rivaal Liverpool (0-0). Want waarom durft Mourinho niet als een kampioen te spelen? Hij loert op dat ene kansje maar het komt er niet van. City maakt de meeste kans op de titel, maar United heeft mentaal wellicht een sterker elftal. Of dat ze gaat helpen dit seizoen is nog maar de vraag.

Overschat
Daley Blind is na de komst van José Mourinho meer naar de schaduw verdreven en speelt minder dan voorheen. Dat is volgens sommige fans terecht; een aantal kiest voor de Nederlander als meest overschatte speler van de Mancunians. Er zijn echter meer United-spelers die het moeten ontgelden bij de fans. Zo vormen zowel Mata als Darmian samen met Blind de top drie van meest overschatte spelers volgens de deelnemende supporters. Wat opvallend is: zelfs Lukaku werd genoemd door een fan. De Belg is misschien wel de Mancunian die in de beste vorm verkeert, maar daar denkt dus niet iedere fan hetzelfde over.

‘We miss a player like him’
De sterkhouders van Manchester City zijn Aguero en De Bruyne. Het is logisch dat de United-fans een van deze spelers eruit zal pikken als ze een speler van de rivaal mochten uitkiezen. De Bruyne werd vaker gekozen dan Aguero en dit kan te maken hebben met Lukaku, die voor velen als absolute topspits wordt aangezien en dus niet moet worden vervangen. Het middenveld van United mist daarentegen een speler met de techniek, het inzicht en het scorend vermogen van De Bruyne. Dat zijn veel belangrijke aspecten waarin The Red Devils simpelweg tekort schieten. Een fan van United verwoord het zo: ‘’Onze middenvelders komen niet zo vaak in een scoringspositie als De Bruyne, omdat we alleen maar controlerende middenvelders aantrekken die niet veel in de aanval betrokken zijn.’’ Daar valt wel wat voor te zeggen.

Haat
Niet iedereen wil Aguero graag in het shirt van The Red Devils zien, want hij wordt door de helft van de ondervraagden gezien als een van de meest gehate City-spelers. Aguero is een Argentijn en het temperament van Zuid-Amerikanen kan soms rare wendingen aannemen en dat valt niet in de smaak bij supporters van United. Overigens is Aguero niet de meest gehate speler van City: dat is bij de ondervraagde Raheem Sterling. Niet opvallend, aangezien Sterling een verleden heeft bij Liverpool (aartsrivaal van United) en niet lang geleden de overstap maakte van Liverpool naar the Citizens. Daardoor werd hij afgeschilderd als geldwolf en kan hij bij vaak rekenen op een fluitconcert van de tegenstander. Dat is tegen Manchester United niet anders.

Voor een dag eigenaar
Wat zouden de fans veranderen als ze in de schoenen stonden van de Glazer-familie, de schatrijke eigenaar van Manchester United. De meesten hebben bedenktijd nodig, maar eigenlijk is er maar één echt probleem: de ticketprijzen zijn te hoog. Voor een seizoenskaart betalen de supporters tussen de 615 en 1100 euro(!). Voor het duurste losse ticket betaal je (exclusief servicekosten) 65 euro. Het zijn prijzen die de pan uit rijzen, zeker in een stad waar de armoede zichtbaar is. Overigens denkt niet iedere supporter direct aan de ticketprijzen, maar wordt er aan een speler gedacht. Zo zei een fan: ‘’Ik zou Cristiano Ronaldo terughalen, een team om hem heen bouwen en meer heb je niet nodig.’’

De supporters werden ondervraagd bij het stadion, een dag na het 0-0 gelijke spel tegen Liverpool. Op diezelfde dag rolde Manchester City Stoke City op met 7-2. Misschien dat de reactie daarom anders was geweest als voor aanvang van deze wedstrijden dezelfde vragen werden gesteld. Dat weten we niet en wat we ook niet weten is wie zich uiteindelijk tot beste mag kronen van de Premier League in dit seizoen. City heeft de voorsprong op de ranglijst, United heeft een fysiek sterker elftal en de fans kunnen niet wachten tot de clash tussen beide teams. Dan weten we hoe de krachtsverhouding daadwerkelijk is en welke kleur de stad kleurt: Blue or Red.