De politieke partij Democraten.nu uit Almelo werft raadsleden via Tinder. ‘Voor ons geen one-night stand, maar een relatie van minimaal vier jaar’, staat op het Tinderprofiel van de partij. “Je moet je onderscheiden, dan trek je jongeren aan”, vertelt raadslid Fred Gerritsen.

Via Tinder en andere sociale media zoals Facebook wil Democraten.nu mensen tussen de twintig en eind dertig triggeren voor de lokale politiek. “We willen de aandacht trekken op een andere manier.” Zeker als het gaat om het bereiken van jongeren moet de partij volgens Gerritsen creatief denken. “Laten we eerlijk zijn, de leeftijd van politieke leden is hoog. We willen geen vast geroeste leden, maar nieuwe mensen.”

Actief benaderen
Politicoloog student Marten Porte denkt dat het goed is dat politieke partijen experimenteren met manieren om de jongere doelgroep te bereiken. “Vroeger lazen jongeren de krant veel vaker bijvoorbeeld. De lokale politiek blijft zeker een lastig onderwerp om jonge mensen voor te enthousiasmeren. Daarom moet je deze groep echt actief benaderen.”

Het Tinder account heeft een aantal matches opgeleverd en ook een aantal dates. “We hebben een aantal serieuze afspraken gepland. Mensen zijn er achter gekomen dat we makkelijker te benaderen zijn”, zegt Gerritsen. Niet alle matches waren serieus. “We kregen ook reacties zoals: Ik lust jullie alle vier wel.”

We kregen ook reacties zoals: Ik lust jullie alle vier wel.”

Afschrikkend
Aan het gebruik van Tinder zit volgens politicoloog student Porte ook een keerzijde. “Ik denk dat het gebruik van Tinder interessant is omdat je mensen bereikt die misschien niet meteen in politiek geïnteresseerd zijn. Maar als je op zoek bent naar een date wil je waarschijnlijk niet in de ‘zendtijd voor politieke partijen’ belanden, dit kan mensen ook afschrikken.”

Porte vindt dat politieke partijen en gemeentes meer moeite mogen doen om jongeren te activeren voor de (lokale) politiek. “Jonge mensen hebben vaak innovatieve ideeën. Het kan goed werken om bijvoorbeeld een jongerenraad te hebben. Hier kunnen jongeren mee praten over thema’s die hen aan gaan.”