Hoewel de Portugese voetbalcompetitie in Nederland niet zo populair is, spelen er een aantal gigantisch grote clubs: FC Porto uit Porto, en de twee aartsrivalen Benfica en Sporting, beide uit Lissabon. Die laatsten spelen twee keer per jaar de Derby de Lisboa, het meest beladen potje voetbal in het Zuid-Europese land. Tom Kundert van Portugoal vertelt over de wedstrijd, de fans en de historie van deze klassieker.

Tom, Benfica is sinds Eusébio de grootste club van Portugal. Sporting heeft nu echter een grootheid rondlopen in Cristiano Ronaldo. Heeft dit de situatie misschien veranderd?
”Ik denk het niet. Ik ben zelf een Sportingfan, maar het is duidelijk dat Benfica nog steeds de grootste club is hier. Ze hebben de meeste fans, de rijkste historie en veruit de meeste prijzen. Ze zeggen zelfs dat zestig procent van de mensen in Portugal voor Benfica is.” Portugal heeft ongeveer tien miljoen inwoners wat betekent dat zes miljoen Portugezen de roodhemden supporteren. Dat betekent dat veel mensen buiten Lissabon ook voor Benfica moeten zijn. ”Zelfs in Braga, wat op zichzelf ook best een grote club is, wonen ontzettend veel aguias, zoals de Benfica-aanhang zichzelf graag noemt. Ze hebben veel schulden, maar zijn wel de club met de meeste potentie om een absolute topclub te worden. In Portugal zijn ze dat al, in Europa nog niet.”

En hoe zit het met de fans? Ik ben bij beide stadions geweest en bij Sporting zie je toch duidelijk meer stickers en meer graffiti op de muren. Zijn zij meer ‘hardcore’ dan Benfica?
”De aanhang van Sporting wacht nu al meer dan 15 jaar op een titel. Het stadion zit wel elke week nagenoeg vol. Toeschouwersaantallen van Sporting en Benfica zijn ongeveer gelijk, ondanks dat Sporting dus al lang geen prijs meer heeft gewonnen.” Kundert is zelf fan van de Groen-Witten en vindt dat zijn clubje de meest trouwe fans heeft. ”Bij Sporting zijn ze ontzettend trots op de jeugdopleiding. Tijdens de EK-finale van 2004 tussen Portugal en Griekenland (0-1) hebben er veertien Portugezen gespeeld, tien daarvan speelden in de jeugd van Sporting. Zonder twijfel is het de beste opleiding van het land en één van de besten van Europa. De fans laten dit graag zien met spandoeken, vlaggen en sjaals.” Als Sporting zo’n goede jeugdopleiding heeft, zou je zeggen dat ze vaker kampioen zouden moeten worden. Kundert weet echter hoe het komt dat dat niet zo is. ”Sporting kampt met het probleem waar veel Europese subtoppers mee kampen: spelers worden heel jong voor veel geld weggekocht door de grootmachten. Net als bijvoorbeeld Ajax of PSV kan Sporting een bod van twintig miljoen niet weigeren.”

Hoe en wanneer is deze derby eigenlijk ontstaan?
”Vanuit vroeger is Benfica de volksclub. Een van de eerste stadions van Benfica is ook gebouwd door fans.” Benfica deed een oproep aan de fans om te komen helpen bouwen in verband met financiële tegenslagen. De Benfiquista gaven hier gehoor aan. ”Fans kwamen toen letterlijk met stenen, ijzer en andere dingen aanzetten om te helpen. Dat toont wel aan wat voetbal hier met de bevolking doet en hoe belangrijk het is in het leven van de Portugezen. Aan de andere kant is Sporting juist een club van de elite, zeker vroeger. In 1907 kocht Sporting voor de wedstrijd tegen Benfica acht(!) spelers van O Glorioso. Dit werd uiteraard niet in dank afgenomen door Benfica en al helemaal niet door de toch al arme supporters. Tot overmaat van ramp won Sporting met 2-1, mede door een eigen goal van de oprichter en aanvoerder van Benfica. Daarna is de rivaliteit tussen de twee niet meer weggegaan.”

Dat toont wel aan wat voetbal hier met de bevolking doet

FC Porto is er natuurlijk ook nog. Wat is de rol van die club in de derby?
”Tja Porto… Porto is natuurlijk ook een hele grote club hier, al is dat nog niet zo lang het geval.” Er verscheen een soort glimlach op het gezicht van Kundert, het leek haast of hij blij was dat er zo’n vraag kwam. Eind jaren ‘80 kwamen Os Dragões echt tot bloei. Ze behaalden prijs na prijs en dat werd vijftien jaar later, in 2004, beloond met de belangrijkste prijs in het Europese clubvoetbal: de Champions League. ”Porto heeft jarenlang zó ver voorgelegen op zowel Benfica als op Sporting, dat de Derby de Lisboa er eigenlijk niet meer toe deed. Ze waren zelfs zo dominant dat Benficafans vermoedens van matchfixing hadden.” Porto heeft volgens Kundert altijd een soort minderwaardigheidscomplex gehad richting de hoofdstad. ”Het doel van Porto was om anders te zijn dan Sporting, maar vooral om anders te zijn dan Benfica. Ze hebben daar het gevoel dat de FPF (Portugese voetbalbond) de hoofdstedelingen altijd voortrekt. Zelfs politiek gezien, ze vinden in Porto dat de regering, die in Lissabon zit, te veel geld en macht in Lissabon houdt. Daardoor groeit er natuurlijk wel een soort haat richting alles wat uit de hoofdstad komt.” Toch hebben Porto en Sporting een pact gesloten, waarmee ze samen tegen Benfica ‘vechten’. Beide clubs zijn bang dat Benfica anders te ver bij ze vandaan loopt. ”Kijk maar naar Bayern in Duitsland of naar PSG in Frankrijk. Niemand zit er op te wachten dat zoiets in Portugal ook gaat gebeuren. Zeker fans van Porto en Sporting niet.”

En nu komt Sporting weer op; ze zijn de laatste jaren steevast in de top 3 geëindigd.
”Twee of drie jaar geleden haalde Sporting een recordaantal punten, maar toch werd Benfica kampioen dat jaar. Vorig jaar werden ze derde en dit jaar staan ze ook weer tweede. Ik heb echt het gevoel dat Sporting op de weg terug is. Gelukkig maar, want dat maakt de derby ook zeker een heel stuk leuker. Ook voor mensen buiten Portugal.” Sinds een aantal jaar hebben de Groen-Witten een nieuwe voorzitter, Bruno de Carvalho, die lid is geweest van de harde kern van Sporting. ”Er is daar toen wel wat veranderd. De mensen zijn fanatieker geworden, de resultaten zijn beter en er wordt weer écht rekening met Sporting gehouden.”

Denk je dat Sporting verder kan groeien en groter kan worden dan Benfica?
”Nee”, is Kundert duidelijk. ”Benfica is zo’n grote club, daar kan Sporting voorlopig nog niet aan tippen. Het probleem zit hem erin dat Sporting spelers meteen doorverkoopt. Ze moeten ook wel, want ze hebben veel schulden, net als Benfica trouwens.” Kundert verwacht dat Benfica ook de komende jaren de grootste zal zijn in Portugal. ”Ze zullen de komende jaren nog wel kampioen worden. Wat er daarna gebeurt, zien we dan wel.”