In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in februari 2018 zal Sven Kramer buiten wedstrijden om geen media meer te woord staan. Zijn doel voor de komende tijd is de Winterspelen en daar kan hij geen druk van buitenaf bij gebruiken. Mental coach Hans Huizinga, die topsporters en artiesten coacht, denkt dat de pers van grote invloed kan zijn op de beslissing van Kramer.

Druk van buitenaf
Huizinga denkt dat 80% van de sporters die hij coacht de druk van buitenaf als grootste probleem ervaart: “Wat de ander vindt, of wat men denkt dat de ander vindt, geeft een enorme druk.”  Volgens de coach is het voor veel sporters een onbewust proces om te willen laten zien wat ze kunnen. De pers speelt daar een grote rol in: “De pers heeft soms een manier van brengen die niet altijd waar hoeft te zijn.”

Maarten van Beeten, chef en sportjournalist bij AD Sportwereld, denkt dat de druk van buitenaf niet de grootste reden kan zijn om naar een mental coach te stappen: “Ik denk dat de pers vooral vermoeiend is voor een sporter door de tijd en energie die het geven van interviews kost. Iemand als Sven Kramer wint bijna altijd, dus de verhalen over hem zijn altijd positief. Bovendien is het een slimme gast dus ik kan me niet voorstellen dat de pers zo’n grote emotionele invloed op hem heeft.”

Sport is emotie en als er dan pers bij komt kijken en de druk opgevoerd wordt, kan het een heel andere wending krijgen.

Kramer in een interview met Sportnieuws.nl

Te positief beeld
Huizinga is van mening dat veel journalisten hun vragen stellen aan de hand van het publiekelijk beeld van een sporter en ze te weinig naar de persoon zelf kijken. Volgens de coach kijkt de buitenwereld vooral naar de positieve kanten, zoals de overwinning en feestjes. Terwijl dat ook uitputtend kan zijn: “Ik heb te maken met topsporters die 100% zekerheid willen dat niemand erachter komt dat ze hulp van mij krijgen. Als de buitenwereld erachter komt, kunnen ze als zwak gezien worden. Want ze hebben toch zo’n leuk leven?”

Een topsporter heeft niet alleen te maken met het leveren van een sportprestatie, maar ook met het tevreden stellen van veel verschillende mensen, zegt de coach. “Ik denk zelfs dat de druk van de pers groter is dan die van de mensen dichtbij hem of haar. Mediatrainingen zijn er niet voor niks.”

Omgaan met de pers
Van Beeten  gelooft niet dat de pers grotere invloed op de sporter heeft dan de mensen uit zijn of haar persoonlijke leefomgeving.  “Voor sportjournalisten gaat het vooral om de prestatie  van een sporter, dus ik kan me niet voorstellen dat dat doorslaggevend is voor de psyche van een sporter.”

Ook voor sporters zelf zijn er mogelijkheden om met de druk van buitenaf om te gaan. Zo doet Kramer bijvoorbeeld niet aan meditatie, terwijl hier volgens Huizinga juist veel mogelijkheden liggen: “Ademhaling is een rode lijn die je actief kan gebruiken als meditatie zonder dat het zweverig wordt. Mensen zijn zich vaak niet bewust dat de alledaagse dingen al invloed kunnen hebben op de staat van ervaren.”