Werkdruk, stress, financiële onzekerheid en de constante afleiding van de smartphone. Voor studenten wordt het er niet makkelijker voor en dat blijkt ook uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond. Zij stelden vast dat éen op de drie studenten een hoog risico op een burn-out heeft.

Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat is er in de afgelopen jaren zo drastisch verandert dat studenten een tweemaal zo hoog risicogehalte hebben als de werkende Nederlander?

Roald van de Linde van de VVD vind het allemaal wel meevallen. “Ik zie het verband tussen burn-outs en verhoogde werkdruk niet. Die werkdruk is juist goed. Tegenwoordig slagen veel meer studenten omdat ze een stok achter de deur hebben. Vroeger kon je jaren over je Propedeuse doen. En die lui van toen die zijn nu nóg niet afgestudeerd.”

Tariq Sewbarabsingh, voorzitter van de Landelijke studentenvakbond (LSVb) reageert: “Ik vind het een hele beperkte gedachte. Werkdruk ervaren is op zich niet erg. Maar we zien dat als studenten al voor lange tijd onder stress staan, en dan nog een extra stress krijgen door bijvoorbeeld een tentamenweek, dat ze dan gewoon breken.”

Wat was eigenlijk de aanleiding voor het onderzoek van de LSVB? En wat waren de bevindingen van de vakbond? Voorzitter Tariq aan het woord.

Decaan Esther de Graaf en rechtenstudente Elizabeth Vu vertellen over hun ervaringen met Burn-outs.

Burn-outs onder jongeren from Coen de Graauw on Vimeo.