Wat is erger dan een dartwedstrijd verliezen? Hem verliezen van je eigen emoties. Het overkwam Berry van Peer, die op de Grand Slam of Darts met 5-1 verloor van Gary Anderson. Dat op zichzelf is geen schande, echter werd hij ook nog uitgejoeld en verliet met de tranen over zijn wangen het podium. Berry van Peer huilde niet om het gemopper van de fans of om de nederlaag, maar om hoe die tot stand kwam. De darter kampte met darteritus, een verschijnsel waar hij vaker last van had.

Door Sem Kempkes en Willem Pijnenburg

Bron: Sky Sports

‘Te graag, te goed, te snel’
Chineni elohim kakasdega. Deze drie Hebreeuwse woorden moeten er voor gaan zorgen dat Berry van Peer in zijn volgende dartpartij helemaal in zijn flow terecht zal komen, aldus soul-energycoach John Troost. “Je stelt je open voor iets groters dan je ego en je persoonlijke ik.” John Troost is een van Nederlands meest bekende en energieke sportpsychologen. De Nijmegenaar raadt de darter ook aan om een ademhalingsoefening te doen voor zijn partij. “Adem dertig keer krachtig in door je neus en uit door je mond vanuit je buik. Na dertig keer adem je nog één keer diep in en hou je de adem zo lang mogelijk vast. Dit doe je dan nog twee keer. Op deze manier laat je alle spanning vrij.”

Ook Stephanie Kuiper heeft adviezen voor darters die kampen met darteritus. Luister hier naar het gesprek dat wij met haar hadden.

Hardcore
Dirk van Duijvenbode zag afgelopen weekend op tv hoe Berry van Peer met zijn darteritus aan het worstelen was: ‘’Het is pijnlijk om te zien. Voor iedere darter is het een droom om aan een tv-toernooi mee te doen en dan gebeurd dit. Gelukkig is het mij nooit overkomen.’’ Hij verwierf bekendheid met zijn opvallende opkomstnummer Glimpse of the Future, een hardcore-nummer. Van Duijvenbode merkt dat het bij hem spanning ontneemt en adviseerde Van Peer hetzelfde te doen: ‘’Toevallig stuurde ik hem voor zijn laatste wedstrijd ‘je moet gewoon hardcore luisteren, dan ga je naar de volgende ronde’. Ik weet niet of hij het gedaan heeft, maar hij won wel. Ik zei ‘ja joh hardcore is leven’.’’

De experts zijn aan het woord geweest en nu is de beurt aan de lokale kroegdarters. Wat zijn hun bedenkingen bij het fenomeen darteritus?

Darteritus: de darters aan het woord from Sem Kempkes on Vimeo.