Deze week, tijdens de week van de werkstress, staan we stil bij iedereen die last heeft van werkstress. Stress is niet iets van deze tijd, maar toch lijkt het nu meer aandacht te krijgen dan vroeger. De millenials staan daarom ook bekend als stressgevoelig maar hoe zit dat dan bij de andere generaties?

Door Charlotte Hamilton en Denyse Pfennings

Aart Bontekoning is ’s werelds enige expert op het gebied van generaties. “Iedere generatie heeft zijn eigen kenmerken. Daarom is het ook logisch, dat niet iedereen goed met elkaar overweg kan.” Bontekoning maakte zijn eigen theorieën door onderzoek te doen bij onder meer honderden bedrijven.

Jos Frederiks, arbeidspsycholoog, heeft zelf een burn-out ondervonden. Later kwam hij erachter dat hij mensen verder kon helpen met bijvoorbeeld burn-outs of andere problemen op de werkvloer. Hij gaat in gesprek met cliënten van allerlei leeftijdsgroepen. “Stress is van alle leeftijden, ik krijg mensen van achttien tot tachtig in mijn praktijk.”

Studentenstress

Zorgcoördinator Nancy van Ginneken van Cingel College (MBO) in Breda merkt dat stress bij een deel van de studenten hot topic is. “Iedere situatie is anders, bij de ene is de situatie complexer dan bij de ander. Een moeilijke thuissituatie kan bijvoorbeeld een reden zijn voor stress. Vaak merken we dat op door veel aanhoudende verzuim.

“Veel leerlingen hebben last van stress en uiten dit vaak moeilijk. Ik noem het geen taboe maar het is zeker niet makkelijk”, zegt decaan Nannie Beernink van Fontys Hogescholen. Zij helpt studenten die moeilijker hun weg vinden tijdens hun studie.

Loading...

Loading…

Financiële situatie

Van Ginneken merkt op dat er vaak een lijn te trekken is tussen stress en een slechte financiële situatie. “Veel studenten moeten hun studie zelf betalen, meebetalen in het huishouden en ook voor zichzelf zorgen. Vijf dagen naar school gaan en daarnaast werken om dit te kunnen bekostigen werkt niet.” Van Ginneken schakelt in deze situaties maatschappelijke hulp in om samen met de student en de ouders een uitweg te vinden.

“Tijdens mijn werk kom ik maar enkele studenten tegen die kampen met een moeilijke financiële situatie. De problemen ontstaan vaker door perfectionisme of hoge druk vanuit zichzelf of anderen”, vertelt Beernink.

Jongens vs meisjes

“Praten over problemen is nooit makkelijk maar we merken wel een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. Op het toegeven van stress ligt geen taboe, maar ik merk wel dat het moeilijk toe te geven is aan andere studenten.” Van Ginneken vertelt dat het in sommige situaties beter is iemand door te verwijzen naar een huisarts of gemeentelijke of gemeenschappelijke gezondheidsdienst (GGD). “Ik ben niet gespecialiseerd in alles en daarom is doorverwijzen soms nodig.”

“Moeilijk te zeggen, ik denk dat ik daar niet goed over kan oordelen. Iedereen heeft moeite met praten over ongemakken dus ik weet niet of het per se een verschil is tussen jongens en meisjes”, aldus Beernink.

Oprichter van de millennialschool Wing Yan Man is gespecialiseerd in het omgaan met stress. “Met verschillende trainingen probeer ik andere millennials te helpen hun stress te verminderen.” Volgens Bontekoning is het ervaren van stress voor iedereen anders. “Daarentegen is er wel uit verschillende onderzoeken gebleken dat er een link te vinden is binnen iedere generatie.”

Vroeger en nu

“In mijn tijd was het anders, de maatschappij is veranderd. Iedereen wil veel hebben.” Van Ginneken neemt als voorbeeld smartphones. Veel studenten hebben er één, maar kunnen dit volgens van Ginneken vaak niet betalen. “Ik heb wel het idee dat het tegenwoordig duidelijker is waar je moet zijn mocht er problemen zijn. Het is allemaal wat beter in kaart gebracht.”

“Ik merk dat tegenwoordig het stressniveau hoger ligt dan toen ik nog studeerde. Ik had ook last van stress maar dat was meer omdat ik perfectionistisch ben, denk ik.” Beernink vertelt dat er binnen Fontys veel opties zijn voor extra hulp. Zo kunnen studenten terecht bij decanen, studieloopbaan begeleiders en schoolpsychologen.