Max Verstappen die in Nederland een Grand Prix wint? Het is mogelijk. De gemeente Zandvoort en het circuit Zandvoort hebben de handen ineen geslagen om te onderzoeken naar een eventuele terugkeer van de Formule 1 naar Nederland. Voornaamste reden daarvoor: de populariteit van de autosport groeit.

Onderzoeksbureau Decisio werd ingehuurd om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. “Organisatorisch en financieel is het mogelijk”, zegt een woordvoerder van het circuit. Hoeveel geld het gaat kosten is niet helemaal duidelijk. Prins Bernhard van Oranje-Nassau, mede-eigenaar van het circuit, schat dat alleen het binnenhalen van de Formule 1 al zo’n 20 miljoen euro gaat kosten.

Legendarisch
Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1, gaf aan interesse te hebben om weer races in Nederland te houden. De commercieel directeur van dat bedrijf gaf tegenover verschillende media aan geïnteresseerd te zijn om straatraces in Amsterdam en Rotterdam te organiseren.  Beide gemeentes hebben al laten weten dat een race niet gaat gebeuren. Zij vinden het circuit van Zandvoort een betere plek.

Ronald van Dam was in het verleden commentator bij de F1 en schreef twee boeken over het hoogste niveau in de autosport. “Het circuit van Zandvoort heeft een goede uitstraling. Dat komt onder andere omdat het circuit tussen de duinen ligt. Formule 1 fans zullen zeker positief reageren als dit echt doorgaat.”

Als dit echt doorgepakt wordt, moet er volgens Van Dam wel het een en ander gebeuren. “Je kan niet zomaar op het huidige circuit gaan racen natuurlijk. Zandvoort voldoet niet alle eisen voor een F1-Circuit. De veiligheid en de hospitality moet wel verbeterd worden.”

Meer dan doelloos rondrijden
Hoewel de Formule 1 steeds meer waardering krijgt, blijft er een groep mensen sceptisch is over de sport. “Als je de beste auto hebt, rijd je voorop”, zei Johan Derksen in Voetbal Inside. Volgens instructeur Willem-Jan van circuitpark Berghem denkt men nog te vaak dat de sport alleen remmen en gaf geven is. Op het circuitpark in Berghem hebben wij zelf mogen ondervinden dat er toch iets meer bij komt kijken.  

Max de magneet
Dat de eigenaar van de F1 denkt aan een terugkeer naar Nederland is natuurlijk geen toeval. Max Verstappen is ontzettend populair in binnen- en buitenland. Bij de fandag van Verstappen vorig jaar kwamen 125.000 mensen opdagen. “Het is niet zo dat mensen Formule 1 kijken omdat de wedstrijden zo spannend zijn. Mensen kijken voor Max, hij is een magneet voor de sport. Als de F1 daadwerkelijk naar Zandvoort komt bestaat er geen twijfel dat die aantallen van zijn fandag geëvenaard worden.”

“Als je drie jaar geleden aan mij had gevraagd naar de Formule 1 in Nederland had ik je gek verklaard”, zegt oud-coureur Jan Lammers. “In de tussentijd hebben we drie jaar Max gehad. We hebben kunnen zien wat voor effect dat had op de Formule 1. Max is het beste wat Formule 1 in algemene zin is overkomen, laat staan in Nederland. Er is nu echt belangstelling vanuit het Nederlandse sportpubliek.”

Maar hoe komt Nederland aan deze jonge talenten? Oud-coureur Marco du Pau is talentenscout en semi-coach voor de KNAF (KNAC Nationale Autosport Federatie) Talent First. Hij reist door heel Europa om het talent van Nederlandse rijders te ontdekken.