De geschiedenis van de drugs
Hoelang men al drugs als medicijn gebruikt, weten we niet precies. De eerste puur chemische drug, amfetamine, werd in 1887 gemaakt. De drug waarvan Noord-Brabant de grootste producent is, XTC, elf jaar later. En die drugs bestaan nog steeds.

”De ontdekking van drugs gaat meestal toevallig”, zeggen ze bij Jellinek, een zorgcentrum voor verslaving. ”De eerste qatkauwers waren schaapsherders. Zij zagen hun schapen er actief door worden en hebben het toen zelf ook maar eens geprobeerd.”

Zie hieronder een greep uit de geschiedenis van (medische) drugs.

Drugs als medicijn: werkt het?
Je zou zeggen dat het gebruik van drugs iets is van de laatste tijd. Het tegendeel is echter waar. Zesduizend jaar geleden verbouwden ze in het huidige Irak en Iran al opium. Een paar duizend jaar eerder werd alcohol al beschreven. Drugs maken dus al duizenden jaren deel uit van het leven van de mens. Tegenwoordig worden drugs steeds vaker als medicijn gebruikt. Dit leidt tot flink wat commotie en niet iedereen is het er over eens of dit wel zo’n goede ontwikkeling is.

Onlangs bleek uit onderzoek van de universiteit van Exeter en het University College London dat de psychedelische drug ayahuasca mogelijk als middel tegen depressie en alcoholisme gebruikt kan worden. Onderzoekers hebben de gezondheidsdata van ruim 96.000 personen onderzocht die deelnamen aan de Global Drug Survey. “Ons onderzoek toont aan dat het een veilig en veelbelovend middel kan zijn’’, zegt Will Lawn van University College London.

Dat onderzoek naar de werking van medicinale drugs nog in de welbekende kinderschoenen staat, blijkt wel uit het ‘psilocybine-onderzoek’. Twintig langdurig depressieve patiënten werden op het Imperial College in Londen behandeld met een hoge dosis van de werkzame stof in paddo’s, psilocybine. De proefpersonen kregen een eenmalige behandeling en werden daarin begeleid door klinisch psycholoog Rosalind Watts. Van hen waren er na een jaar, zes nog steeds depressievrij.

Er wordt veel onderzoek verricht naar de sociale uitwerking van verschillende soorten drugs. Zo wordt ketamine getest bij migraine, LSD bij depressie en MDMA bij traumaverwerking en relatietherapie. In Amerika zijn zelfs wiettampons te verkrijgen die menstruatiepijn tegen zouden gaan.

Op dit moment vinden er nog geen drugsonderzoeken in Nederland plaats. De eerste onderzoeken in ons land gaan in januari 2018 van start. Er zal onderzoek gedaan worden naar ketamine bij depressiebehandeling en MDMA bij psychotherapie.

MDMA als relatietherapie
Vooral in Amerika wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de sociale werking van drugs. Er is nu zelfs een stap gezet om de partydrug MDMA legaal te maken voor therapeutisch gebruik. Over vijf jaar zal MDMA gebruikt worden bij psychotherapie voor mensen met Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSS). Dit is een aandoening die veroorzaakt wordt door onverwerkte, emotionele trauma’s.

Het MDMA-gebruik in Nederland is de afgelopen 25 jaar gestegen. Op festivals is de lovedrug populair, maar ook steeds meer stellen gebruiken MDMA thuis op de bank, als ‘relatietherapie’. In de VS zette een aantal therapeuten MDMA in bij relatietherapie. Zou dit in Nederland ook kunnen?

Volgens MDMA-onderzoeker Kim Kuypers is MDMA het sociale glijmiddel: “In therapie is MDMA het middel dat mensen meer kan openstellen, angsten wegneemt en het vergemakkelijkt om een band te ontwikkelen met de therapeut.”

Cannabis een wondermiddel?
Sinds 2003 is het in Nederland legaal om medicinale wiet op doktersrecept te krijgen. Hiervoor heb je een doorverwijsbrief van de huisarts nodig, die je vaak pas krijgt bij zeer ernstige ‘klachten’ zoals kanker. Daarom gaan mensen steeds vaker hun eigen cannabisolie kweken, gaan naar een gedoogde stichting die zich hier in specialiseert of halen een joint bij de koffieshop.

Cannabis schijnt een middel te zijn wat verschillende klachten tegengaat, van reuma tot slaapproblemen. Omdat er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, is de precieze werking niet duidelijk. De Cannabis Social Club in Katwijk telt op dit moment 700 leden die zeggen dat de oliën helpen bij geestelijke en lichamelijke klachten. En dat terwijl veel oliën sterker zijn dan het aanbod in de apotheken in Nederland.

Joost Breeksema van stichting OPEN, een stichting die onderzoek naar drugs stimuleert, kan zich voorstellen dat mensen de behoefte hebben om op zoek te gaan naar een alternatief medicijn. “Cannabis is lichamelijk niet heel schadelijk, dus als de patiënten goed geïnformeerd worden zie ik er niks kwaads in. Wel blijft het een groter risico dan wanneer je naar de gewone apotheek gaat.”

Stichting SNSH + wietgebruiker from Amy Van de Wiel on Vimeo.