Sociale fobie, paniekstoornis, agorafobie; het zijn alle drie vormen van een angststoornis. Naast wereldsterren Beyoncé en Adele kwam ook de Nederlandse YouTube-ster Dylan Haegens twee weken geleden in een video uit voor zijn angststoornis. Met zijn Stichting Durf Te Vragen wil hij het taboe dat rust op het praten over angststoornissen doorbreken. 

Door Lunya van Wunnik en Hester Heijmans

“Marit (mijn vriendin en zakenpartner) en ik merkten dat psychische problemen onder de jeugd steeds groter worden. Nu hebben we aan het eind van het jaar altijd een bucketlist. Bovenaan stond een eigen foundation starten, dit omdat we het bereik dat we nu hebben ook op een positieve en maatschappelijke manier willen inzetten. Zo is toen in begin 2017 het idee van Stichting Durf Te Vragen ontstaan”, vertelt Dylan Haegens.

De YouTuber vertelt dat hij zelf ook last had van zijn paniekstoornis en hij merkte dat hij zich er enorm voor schaamde. “Toen we met professionals gingen praten, bleek dat er een enorm vooroordeel was over mensen met psychische problemen. Dat was voor ons de reden om ons juist daar op te focussen.”

“Door het bespreekbaar te maken in onze persoonlijke video’s, willen we het taboe doorbreken”, vertelt Haegens. Samen hopen ze jongeren over te halen om de eerste stap te zetten naar professionele hulp.

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door angstaanvallen. Ongeveer 20 % van de bevolking krijgt in zijn leven te maken met een angststoornis. De stoornissen zijn onder te verdelen in verschillende groepen. De meest voorkomende vorm is de enkelvoudige fobie. Hierbij is de persoon bang voor één specifiek voorwerp, persoon of situatie. “Bij deze specifieke fobie is er meestal een ding dat de reactie kan veroorzaken. Spontane angst voor hoogtes of spinnen bijvoorbeeld”, zo vertelt Kendrick van der Kust, oud-student psychologie.

Andere veel voorkomende stoornissen in Nederland zijn onder andere de sociale fobie, en de paniekstoornis. Ook bestaan de zogenoemde gegeneraliseerde stoornis en de agorafobie. Bij last van een agorafobie is iemand bang om een vertrouwde en veilige omgeving te verlaten. Een gegeneraliseerde stoornis zorgt voor langdurige angstgevoelens die moeilijk onder controle zijn te krijgen. “Deze vier vormen zijn eigenlijk niet te verklaren. Genetisch gezien hebben sommige mensen gewoon meer aanleg dan anderen”, vertelt van der Kust.

“Tegenwoordig krijgen ook veel jongeren te maken met een angststoornis. Ze ervaren vaak meer stress en prestatiedruk door school, wat de kans op een dergelijke aandoening kan vergroten. Bepaalde producten als koffie kunnen het gevoel van angst versterken. Onze generatie leeft wat meer afgesloten door het gebruik van social media en komt wat minder in aanraking met dingen van de buitenwereld. De sociale verwachtingen zijn gewoon veranderd in vergelijking met vroeger”, aldus van der Kust.

Stichting ADF

De Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF) is de nationale organisatie voor mensen met angst- en dwangklachten. Patiënten kunnen hier terecht voor ervaringsdeskundigheid en persoonlijk advies. Het hoofddoel de stichting is het doorbreken van het taboe op het praten over een angst en een daaruit voortvloeiende angststoornis.

Josine van Hamersveld, voorzitter van ADF, vertelt over hoe het taboe op angstoornissen doorbroken kan worden. Ook legt ze uit wat de oorzaak is dat steeds meer jongeren kampen met dit probleem. Studenten van de Universiteit van Tilburg merken eveneens dat er weinig gepraat wordt over het onderwerp.

Leven met een angststoornis

“Ik denk dat iedereen angst kent, alleen op het moment dat het je leven gaat beheersen en je bepaalde dingen niet meer gaat doen, dan kom je richting een angststoornis”, vertelt van Hamersveld. Dat is precies wat Simone mee maakte. Simone is 19 jaar en gaat sinds twee jaar niet meer alleen haar huis uit. Ze heeft last van paniekaanvallen. Ze is bang voor angst en alles wat haar kan overkomen buitenshuis. Alle dagelijkse dingen moet ze uitsluiten, dat lukt haar gewoon niet meer.