Fawaka broeders! Heb jij je ook altijd al afgevraagd wat ze nou precies zeggen in al die rapnummers? Wij ook. Wij zochten uit waar straattaal vandaan komt en hoe dit de taal van ons, de jongeren, beïnvloedt.

Het schrijven van de perfecte raptekst is de eerste stap. Door alle straattaal in raps, kan de Nederlandse taal verloren gaan. Bas Dingemanse, journalist, schreef een artikel over taalfouten in rapnummers. Waar hij zich het meest aan ergert, zijn de taalfouten in de nummers. ”Straattaal is het probleem niet. De taalfouten wel. Als je kinderen op school vraagt om een bepaald niveau te halen op het gebied van taal, moet je natuurlijk voorkomen dat het aan de andere kant minder wordt. Die kinderen moeten niet constant gevoed worden met ‘als mij’ en ‘me auto’. Dus dat blijf ik een punt van aandacht vinden.”

Neerlandicus Piet Kaashoek geeft zijn mening hierover. Ook spreken we de rapper Fabz Pi. Hij legt uit hoe een raptekst tot stand komt. Wat houden rappers in hun achterhoofd bij het schrijven van een song?


Rappers schrijven songs, zoals zij met hun vrienden praten: in straattaal. Onder jongeren is dit over het algemeen prima te verstaan, maar wij zochten wat teksten op waar zelfs wij van schrokken. Kan jij vloeiend straattaal? Doe hier de test!


Straattaal ontstond eind 20e eeuw, op plaatsen waar autochtone en allochtone jongeren samenleefden. De taal ontstond als vindingrijk communicatiemiddel tussen deze twee groepen. Buiten dat dit een makkelijke manier van communiceren was, werd het al vrij snel ook gebruikt op een creatieve manier en als uitdrukking van sociale identiteit.

Het wordt eigenlijk alleen gesproken door jongeren, dit omdat zij de bedenkers zijn. Bas Dingemanse geeft aan dat straattaal zo ook makkelijker verspreid wordt: ”Jongeren zijn gevoelig voor populariteit, dus als een bepaalde muzikant populair is en hij of zij gebruikt straattaal of verbasteringen, dan is de kans aanwezig dat jongeren dit overnemen. Kijk maar naar je eigen omgeving; een woord als skeer is al gebruikelijker dan ongeveer vijf jaar geleden en ik denk dat iedere jongere je kan uitleggen wat doekoe is. Een simpel recent voorbeeld: het nummer Cartier van Dopebwoy. In het refrein zegt hij dat hij lit is, een planga van Cartier en een brakka van Balmain heeft. En hup: mensen weten dat een planga een bril is, een brakka een broek en als je lit (on fire) bent zit je goed in je vel.”

Per plaats verschilt de taal wel, omdat het iets is wat continue ontwikkeld. In Amsterdam worden er bijvoorbeeld vaker Surinaamse woorden gebruikt, dan in bijvoorbeeld Utrecht (waar Marokkaans/Arabische woorden populairder zijn). Een verklaring hiervoor is dat de grootste allochtone groep in Amsterdam Surinaams is. Daarbij komt ook dat Surinaams makkelijk over te nemen is, omdat de klankstructuur simpel is: doekoe (geld), loesoe (weg).

Straattaal woorden hebben vaak te maken met onderwerpen als: seks, relaties, geld en geweld. De reden hiervoor is dat straattaal onderdeel van een machocultuur is. Mannen maken hier de dienst uit en vaak en deze cultuur wordt vaak geassocieerd met vrouwonvriendelijkheid, geweld en gevoelloosheid. Toch schijnt hier wel verandering in te komen volgens artiestenmanager Max de Beijer. Max werkt samen met rappers die hun eigen teksten schrijven en daarbij ook straattaal gebruiken. In de video hieronder, laat hij zich uit over Lil Kleine, die bekend staat om zijn provocerende teksten. De manager geeft ook antwoord op de vraag: is straattaal de taal van de toekomst?

De conclusies van onze interviewkandidaten zijn gelijkgestemd: de taal van de toekomst is de multiculturele straattaal. Van veel talen worden er telkens woorden toegevoegd en zo is het niet alleen een taal voor nederlanders, maar ook voor andere culturen. Zoals er in Rotterdam op de bibliotheek staat: heel de aarde is je vaderland.