Van negen tot vijf in grauwe grijze hokjes werken komt steeds minder vaak voor. Bij het nieuwe werken, zit je op artistieke kantoren met flexibele tijden, waar de werknemer centraal staat. Het moet de productiviteit, samenhorigheid en het netwerk van de werknemers vergroten, terwijl het de werkdruk en stress zal verminderen. Dit klinkt allemaal mooi, maar werkt het in de praktijk?

Door: Sanne Pellegrom, Merijn Metsemakers en Bas Booij

Wij gingen langs bij een modern, flexwerkkantoor in Eindhoven.

StrijpCS from Sanne Pellegrom on Vimeo.

Volgens Huguette Crielaers, eigenares van interieurontwerpbureau Crielaers&Company/ Denc, ligt dit aan de veranderende samenleving: “De lijn tussen werk en privé wordt steeds kleiner. Bedrijven sturen meer op output in plaats van de dagelijkse aanwezigheid op kantoor. Deze verandering gaat gepaard met een cultuurverandering in het werkveld, waar het kantoor op moet anticiperen”. Zo kunnen werkzaamheden vaak thuis net zo goed verricht worden, als op kantoor. Door het kantoor flexibel in te richten, in plaats van één vaste plek per werknemer voor al zijn functies, creëer je een werkvloer die veel gevarieerder is; het zogeheten flexwerken. Je kiest een werkplek die past bij de taken die je hebt (focussen, bellen, overleg, etc.)
Neem als voorbeeld de gemeente Hollands Kroon. Er zijn 300 mensen werkzaam bij de gemeente, terwijl er maar 100 werkplekken zijn op kantoor.
Daarbij komt dat de formele sfeer in veel bedrijven verdwijnt. De hiërarchie binnen bedrijven zwakt af en dit is terug te zien in de inrichting “Je overlegt liever aan de keukentafel dan in een strakke vergaderzaal. Als je het kantoor hiernaar inricht, creëer je een energieke omgeving die de arbeidstevredenheid ten goede komt“, aldus Crielaers.

Dat steeds meer bedrijven voor een ‘moderne’ werkplek kiezen, brengt ook nadelen met zich mee.
Zo is een hoogleraar aan de universiteit van Tilburg totaal niet tevreden met zijn nieuwe werkplek. Crielaers begrijpt dit wel: “Niet elke instantie is geschikt voor deze werkcultuur. We beginnen elk project met drie hoofdvragen: Met voor een type bedrijf hebben we te maken, wat voor werkzaamheden vinden hier plaats en wat voor een omgeving past hier het beste bij? Als dit niet samengaat met bijvoorbeeld flexwerken, dan kiezen we voor een andere passende invulling”.

Mascha Mooy heeft zelf een burn-out gehad en heeft zich daarna omgeschoold tot burn-out specialist om professioneel andere mensen te helpen. Volgens haar heeft het het nieuwe werken amper effect op de geestelijke gesteldheid van de werknemer.

‘Ook al werk je bij het leukste, vrolijkste en tofste bedrijf van de planeet, ook daar heb je burn-outs.’

De intentie van hip werken is voornamelijk om het de werknemers gemoedelijker te maken op werkgebied. Burn-outs en overspanningen zijn op dit moment niet te missen in het nieuws. Misschien heeft dat hippe werken wel een positieve werking hierop. Mascha Mooy, oprichter van Bye Bye Burnout vertelt hierover.

Mascha was zelf eind twintig toen ze in een burn-out belandde. “Het was een combinatie van verkeerd werk, te veel werken en daarbij kwamen wat privézaken.” De voornamelijkste reden dat mensen op dit moment in een burn-out belanden, ligt volgens Mascha aan het online leven. ‘’Tegenwoordig is er veel meer zichtbaarheid en daarbij moet je aan een bepaald plaatje voldoen. Dit brengt veel meer stress met zich mee.’’

Google, Coolblue en StijpCS zijn voorbeelden van het tegenovergestelde van een traditioneel bedrijf. Maar die formele sfeer van een kantoor doorbreken heeft volgens Mascha niet heel veel invloed op burn outs. “Mensen die het ontwerpen zullen het vast heel leuk vinden, maar er zullen genoeg mensen zijn die dit niet nodig hebben.” Werkplezier is waar het uiteindelijk om gaat, vindt Mascha. “Het zal best meespelen, want als jij ergens zit waar jij je prettig voelt is dat fijn. Maar of de stoelen nou geel of groen zijn maakt naar mijn mening niets uit.”

Eerder dit jaar mocht Mascha onverwachts aanschuiven bij het bedrijf Google in Amerika. Google heeft onder andere glijbanen en je kunt er gratis eten en sporten. Eigenlijk alles voor een ontspannen werkvloer. De uitnodiging voor Mascha betekende dus ook een kreet om hulp voor situaties als een burn out. “Ook al werk je bij het leukste, vrolijkste en tofste bedrijf van de planeet, ook daar heb je burn outs.”

Maar werkt deze flexibele werkstijl wel?

https://soundcloud.com/merino-439649284/het-nieuwe-werken