De rode loper is uitgerold. Fontys Hogeschool Journalistiek opent dit schooljaar voor het eerst de deuren voor nieuw potentieel journalistiek talent. Middelbare scholieren die overwegen om ons prachtige vak in te stappen. Vandaag geven we hen een gezicht. We verhalen over hun trip binnen onze schoolmuren. Volg het hier. 

Voor de mensen die al binnen zijn: bij de ingang zit de Nieuwsredactie. Als je geïnterviewd wil worden, kom dan even langs. Daar vinden jullie ook onze eerstejaars student Djaydee die de hele dag vlogt.

Djaydee interviewt alumni Edwin Vossen

Overigens horen we net dat we een beginnende beroemdheid binnen de schoolmuren hebben. Ze luistert naar de naam Kristen Willemsen. Ze is vlogger voor SBS6. Je zou haar dus kunnen kennen van het programma Vloggende Hollanders. Voordat ze naar buiten wandelt straks, komt ze nog even terug naar de redactie. Dan zullen we een portretje van haar maken.

Kristen is vlogger voor SBS

Rob zorgt vandaag voor de audiofragmenten op de FHJ. Als verslaggever duwt hij gevraagd en ongevraagd iedereen een microfoon onder de neus.

Onze directrice Marjo Spee is uiteraard ook aanwezig vandaag. We hoorden haar net heel trots vertellen dat onze opleiding een GOED gescoord heeft bij de laatste visitatie. En….ze twittert. Hier is het bewijs:

De eerste toekomstige student is geïnterviewd. Ze heet Floor en komt uit Veldhoven. Ze weet nu al dat ze één passie heeft: schrijven. Lees hier haar hele verhaal.

Je zou het als een pr-tool kunnen zien, maar we beloven dat we dit gefactcheckt hebben. We verspreiden geen fake news hier. Maar onze opleiding verwacht zo’n 450 mensen op deze eerste open dag. Dat is een nieuw record in de historie van de FHJ, zegt onze directrice Marjo.

Alumni Edwin Vossen vertelt vandaag iets over ontwikkelingen in het werkveld. Rob sprak met hem en maakte deze productie.

Onze studenten proberen de bezoekers een gezicht te geven. Zo kwamen ze Corredo tegen. Hij komt uit Zeeland. Hij houdt van voetbal en televisie. Lees zijn verhaal op deze plek.

In de radiostudio is inmiddels een nieuw format bedacht. Onze bevlogen radio-docent Clement ziet het wel zitten.

Hadden we al gezegd dat het gezellig en druk is op de FHJ. Met die boodschap kwam docent van Bart van Teeffelen de redactie oplopen. Dank voor de update Bart! Bovendien nam hij even een kijkje in de tv-studio waar de bezoekers het Journaal kunnen presenteren.

Bij binnenkomst loop je eigenlijk meteen tegen de razend reporters van de Nieuwsredactie aan. Die Nieuwsredactie is misschien wel de grootste redactie van Brabant, waar studenten weken lang dagelijks productie maken. Een onwijs leerzaam project waarin praktijk en theorie hand in hand gaan. Vandaag maken studenten producties (zoals deze) waarmee ze de open dag ‘coveren’. Kom even kijken en deel jouw verhaal met ons. Hier een tweet van Nieuwsredactiestudenten ‘in het wild’.

Een pareltje binnen onze opleiding is zeker de Mediatheek. We dagen je uit om een journalistiek boek te vinden, dat niet in de kast staat. Onmogelijk! Naast kranten, tijdschriften, dvd’s beschikt de Mediatheek ook over een uitgebreide digitale collectie. Ons advies: wip ook even daar binnen. Laat jezelf fotograferen met een camera. Of laat je bijpraten door docenten over bijvoorbeeld de rol van taal binnen de opleiding.

Innovatie is een belangrijke pijler binnen onze opleiding. In het vierde jaar gaan studenten aan de slag met O en I waarin ze uitgedaagd worden om een innovatief bedrijf op te starten voor de journalistiek. Stutt TV is zo’n bedrijf dat inmiddels opdrachten uitvoert voor het Brabants Dagblad.

Stutt. Bart van Teeffelen vertelt je er alles over.

Nog meer innovatie. VR en drone-journalistiek. Op de eerste etage kunnen bezoekers ontdekken wat dat is. Dus: loop ook even naar boven!

Onze verslaggever Rob had even last van wat technische problemen, maar heeft zich weer volledig herpakt. Luister op deze plek naar zijn nieuwe audioproductie over koffie en journalisten.

Janneke komt uit Helmond. Ze werd ondervraagd door onze studenten en wat blijkt: ze heeft een creatieve geest. Wil je meer lezen over Janneke, dan moet je deze link even volgen.

We hadden jullie al iets verteld over Kristen, de vlogger van SBS. Demi sprak haar later nog even. Ze heeft een indrukwekkend verhaal te vertellen. Ze kan niet wachten om te gaan studeren. Waarom? “Ik wil weer studeren om helemaal terug te komen in de maatschappij.” Lees haar mooie relaas hier.

Op de eerste etage bevindt zich onze prachtige tv-studio. Daar hoor je alles over wat ons onderwijs rond tv en video omvat. Sterker nog, je mag zelf presenteren. Dat heet….als je het aandurft. We dagen je uit. En kom ons vooral even vertellen hoe het ging. Ben jij die nieuwe Jinek?

In de TV-studio maken bezoekers van de #FHJopendag hun eigen nieuwsuitzending!

Een bericht gedeeld door Nieuwsredactie (@nieuwsredactie) op

Savannah houdt van schrijven. Sterker nog, als we haar nu op pad zouden sturen dan zou ze een restaurant bezoeken om een gratis menu op te eisen. Nou ja, te vragen. Daar zou ze dan een vlijmscherpe recensie over schrijven. Lees hier haar verhaal.

Djaydee loopt al de hele dag met een camera voor haar gezicht. We hadden hier al verteld dat ze tijdens deze open dag van de FHJ gaat vloggen. De eerste twee video’s staan online en kun je dus hier bekijken. Dank aan Ruben die de montage verzorgde.

Dominik komt uit Gameren. Volgens Google Maps (#factcheck #nofakenews) ligt dat bij Zaltbommel. Anyhow, Dominik overweegt om journalistiek te gaan studeren. Wijs dus dat hij naar de FHJ is gekomen. Wat hij zegt: “Ik heb eigenlijk al heel lang interesse in nieuws”. Kijk, dat lezen we graag. Lees met ons mee.

Vlog nummer drie alweer van onze Djaydee. We bouwen de video ook maar even hier in. Maar check voor alle vlogs deze link even.

DJAYDEE’S OPEN DAG VLOG #2 – RUUURMUND EN FREELANCEN IN DE JOURNALISTIEK from De Nieuwsredactie on Vimeo.

We hebben vandaag heel wat talenten gezien. Jongeren met durf. Jongeren die al keihard aan de weg timmeren. Jongeren met gevoel voor taal. Stefan Verhoeven is zo’n student. 20 Jaar is hij. Stefan werkt aan zijn eerste boek. Benieuwd? Lees het hier.

We hebben het over Stutt gehad. Yacks is ook zo’n studentenbedrijf van de FHJ. Ze maken videocontent voor millenials. Je vindt meer over Yacks en het bedrijf op deze site.

Ook start-up #YACKS vandaag te zien bij de #fhjopendag #BroeinestBrabant Meer over YACKS op facebook.com/YACKSmedia

Een bericht gedeeld door Fontys Journalistiek (@fontys_journalistiek) op

Naast Djaydee kent de FHJ ook vlogger Julian Klop. Onlangs interviewde hij oud-student Dionne de Graaf in het Perscafé van onze school. Eens per maand nodigen we alumni uit om te checken hoe het met hun gaat, hoe het vak zich ontwikkelt en waar ze mee bezig zijn. Houd onze Facebookpagina in de gaten, want iedereen is altijd welkom bij die bijeenkomsten. Hier vind je een impressie van de laatste bijeenkomst met Julian als interviewer.

Ook Condor kwam ter sprake tijdens de open dag. Condor is een alternatief traject binnen de propedeuse. Djaydee en Laura zijn twee studenten die dat project volgen. Ze zitten samen in deze video.

DJAYDEE’S OPEN DAG VLOG #4 – NOOIT MEER COLLEGES EN GRATIS T-SHIRT VAN NOA from De Nieuwsredactie on Vimeo.

In de aula spraken vandaag heel veel mensen met docent Monique. Vol passie vertelde ze over het mooie alternatieve onderwijsproject Nimbin. Een plek waar het gaat om inhoud, creativiteit en journalistiek. Een project waarin studenten van alle leerjaren samenwerken. Nimbin werd speciaal vernoemd in de beoordeling van de visitatiecommissie. Voor
een impressie: bekijk de video.

We eindigen deze liveblog met een bedankje aan iedereen die meegewerkt heeft. Het was druk, het was gezellig, het was leuk. Studenten hebben hard gewerkt en met passie verteld over onze opleiding.

Voor de thuisblijvers: kom de volgende keer zelf kijken. Of schrijf je in voor een meeloopdag. We zien jullie graag verschijnen.