Het aantal jonge ondernemers is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld tot 4500. Het gaat met name om jongeren tot 19 jaar. Stijging komt voornamelijk doordat het steeds makkelijker is geworden om webshops te openen. Scholen besteden meer aandacht om het ondernemerschap te stimuleren

 Van je hobby je beroep maken. Dat doen steeds meer jongeren. Maar, hoe doe je dit? Waar begin je en wat kan je verwachten van het ondernemerschap?

Jack Donders

Hij was 17 toen hij begon met zijn eigen onderneming . Nu heeft hij een bedrijf in de automatiseringsbranche: JD IT.

“Mijn corebusiness zit hem in de ‘domotica-installaties’ beter bekend als huisautomatisering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verlichting schakelen op moment dat je een ruimte betreedt of gemotoriseerde rolluiken die reageren en anticiperen op weersomstandigheden. Dit gaat vaak gepaard met een alarminstallatie en camerabeveiliging. De sensoren en actuatoren (schakelaars) die gebruikt worden in een domotica systeem kunnen perfect ook functioneren binnen dit alarmsysteem en andersom.
Het derde systeem wat ik lever is een high-end wifisysteem.

The Sky is The Limit

“Toen wij zelf thuis een aantal jaar geleden verbouwden kwamen we er te laat achter dat sommige schakelaars op de foute plaats gemonteerd waren. Toen ging ik zelf proberen.  Verplaatsen kon ik met batterij gevoede schakelaars de reguliere verlichting bedienen zodat wij alsnog de schakelaars op de juiste plaats konden hangen zoals we wilden.

Dit leidde tot een uit de hand gelopen hobby. Toen familie, vrienden en kennissen kwamen kijken hoe de verbouwing was geworden konden zij mijn werk voor het eerst zien.  Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik dat bij hun kon maken.

Nu ben ik ca. 4 jaar verder en is mijn bedrijf uitgegroeid van een hobby naar een echte onderneming. Inmiddels door het hele land en met enkele projecten in het buitenland groeit mijn bedrijf nog steeds iedere dag.”

“Mijn vader is jarenlang ondernemer geweest dus ik wist wat mij te wachten stond en zag hoeveel tijd het kost. Vroeg opstaan en soms tot laat doorwerken. 9 tot 5 zit er niet in, maar dat wist ik. Ik run mijn bedrijf met erg veel enthousiasme en motivatie waardoor het voor mij absoluut niet tegenvalt. Een ding is zeker: ik blijf ondernemer voor de rest van mijn leven!

“Qua advies werd ik in het begin zeker geholpen door mijn ouders. Met een vader als ex-ondernemer en een moeder bij de Rabobank konden zij mij alles vertellen over hoe het ging in de zakenwereld op het gebied van rekeningen, verzekeringen, noem maar op. Hier heb ik heel erg veel aan gehad, en nog steeds.” 

“Doen! Het is de beste keuze die ik in mijn leven gemaakt heb. Ik heb er ontzettend veel van geleerd op financieel, intellectueel en ook zeker sociaal gebied. Hoe de wereld in elkaar steekt in mij een stukje duidelijker geworden sinds ik zoveel in aanraking gekomen ben met zoveel verschillende klanten”. Ik gun iedereen deze ervaring en hoop dat het ze net zo goed gaat als bij mij. Verzin iets innovatiefs, dan is er is altijd markt. Probeer een probleem of moeilijkheid te vinden in het dagelijks leven en je bent voorzien van klanten. Vanaf daar kun je uitbouwen. Dus: doen!”

 

Verzin iets innovatiefs, dan is er is altijd markt

  

Catlin Ammersdorffer

Is begon als 15 jarige met nagels doen bij andere mensen. Nu heeft ze haar bedrijfje, Nailz, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

“Mijn onderneming is een eenmanszaak. Ik zet acrylnagels bij mensen in mijn vrije tijd en combineer dit op het moment nog met school. Dit is ontstaan toen ik ongeveer 15 was. Ik was altijd al een bezig bijtje en veel met mijn nagels bezig tot een meisje uit mijn klas dit mij ging leren.”

“Toen heb ik spulletjes besteld en ben dit op mezelf en mijn moeder gaan uitproberen. Dit beviel me wel. Sinds een tijd ben ik van gel over gestapt naar acryl. Vanaf toen ben ik het heel erg druk gaan krijgen. Vriendinnen namen vriendinnen mee en nu heb ik het super druk.”

                                                                                                  

Vriendinnen namen vriendinnen mee, nu heb ik het super druk.

 

“Er is niks leukers dan van je hobby je werk te maken. Mijn ouders hebben mij in de loop van tijd geholpen. Met het aanschaffen van elektrische apparaten bijvoorbeeld, die zijn erg prijzig. Ze hebben me toen toch geholpen omdat ze het werken met goed materiaal belangrijk vonden

“Wat ik nu wel heel erg merk is dat het veel tijd van je vraagt en het samen met school soms moeilijk te combineren is. Maar om het goed vol te kunnen houden moet je soms nee kunnen zeggen en zeker voor jezelf kiezen. Dit wil ik startende ondernemers zeker adviseren. Als je van je hobby je werkt kunt maken moet je dit zeker doen.”

Als je van je hobby je werkt kunt maken moet je dit zeker doen.