Naast vele andere beroepsgroepen zien de Britse muziekkanten de Brexit met afschuw tegemoet. Voor hen is het vrij reizen binnen landen van de EU voor groot belang. Gevolgen kunnen groot zijn voor artistieke sector.

 Matthew Babington en Oliver Jevon, beide Britse muziekkant, praten gepassioneerd over dit onderwerp. Ze voelen wanhoop bij de gedachte dat hun “vrijheid beperkt zal gaan worden”.

Matthew (33) dirigent voor twee koren bij de BBC. Speelt viool en piano.

“Remain. Natuurlijk heb ik gestemd om bij de EU te blijven. Ik ken niemand, niemand, in het culturele werkveld die anders heeft gestemd. Ik was zo geschrokken van de uitkomst. Ik snap het niet, het wordt overduidelijk een ramp. De beslissing was stom, onverdraagzaam, kortzichtig en misleidend.”


Oliver (36) Freelance muziekkant en bandleider. Speelt zelf ook in zijn band. Vorig jaar had hij 280 gigs, waarvan 62 in Europa.

“Remain, uiteraard. Volgens de UK Musicians Union heeft 96% van de muziekkanten aangegeven dat ze lid willen blijven van de EU.”


Matthew: “Een deel van mijn werk is in Europa. De laatste tijd werk ik veel met koren in Frankrijk en Duitsland. Nu is werken in de EU, met het huidige systeem, gemakkelijk: Ik vul een formulier in wat er voor zorgt dat ik aan het juiste land belasting betaal en ik kan aan de slag. Geen visa, geen toestemming, geen gezeur.”

Oliver: “Hebben wij straks deze vrijheid niet meer, wordt het werken in de EU een ingewikkelde boel, wat veel tijd en geld gaat kosten. Natuurlijk is dit niet alleen in de wereld in de muziek zo, maar bij muziekkanten worden de gevolgen extra groot.”


Matthew: “Ja, als een Britse muziekkant, kan je bijvoorbeeld voor een Frans koor gaan werken, gaan repeteren in Parijs voor een week en vervolgens in vijf of zes landen concerten opvoeren. Als freelance muziekkant wordt dit een hele lange lijst met visa en formulieren. Een gevolg kan zijn dat Europese ensembles Britse muziekkanten niet meer vragen, omdat het te veel tijd en geld kost. Dit zou natuurlijk een hele treurige ontwikkeling zijn.”

Oliver: “Andersom wordt het ook heel spannend. In veel Britse orkesten werken een boel muziekkanten uit Europa. Ze hebben geen idee wat hun rechten zijn nadat we uit de EU stappen.Het is een bizarre situatie, een risico die de kwaliteit van het artistieke werk in het Verenigd Koninkrijk ernstig schaden, en het levensonderhoud van die artiesten bedreigen.”


Veel frustratie en onzekerheid. Vanwege de uitkomst van het referendum zijn er sommige Britten die al met verhuis plannen zitten. 

Matthew: “Op korte termijn denk ik nog niet aan verhuizen. Ik heb hier nu genoeg werk. Op de lange termijn als het Verenigd Koninkrijk een ‘eiland’ wordt dat immigranten (in de kunst en vele andere industrieën) en de bijdrage die ze verdienen devalueert, dan absoluut, ja.”

Oliver: “Ik overweeg wel te verhuizen. Als de Brexit door gaat, dan ga ik nog eens goed nadenken over een oplossing.”


Oliver en Matthew zijn erg teleurgesteld in de overheid. Over de Brexit en de gevolgen daarvan, zijn er dan geen positieve gevolgen voor hen?

Oliver: “Zijn er positieve gevolgen voor de kunsten? Nee, zeker niet. Muziek communiceert over grenzen en dat geldt ook voor musici. Dit creëert een gezond artistiek ecosysteem, dat op zichzelf waardevol is en financieel gunstig voor het land (de creatieve industrieën in het Verenigd Koninkrijk zijn een groot financieel succesverhaal). Buiten de kunst om …. Nee, ook daar zijn geen positieve gevolgen te bedenken.”

Matthew: “Ik zie, helaas, geen positieve effecten van de Brexit. Veel leugens van politici hebben ervoor gezorgd dat de Britten behoorlijk nijdig zijn. Misschien dat onze overheid er wel nog wat van heeft geleerd: nooit meer een bindend referendum.”