‘Een echte wake-up call.’ Zo noemt Paranka Surminski van Partij voor de Dieren de resultaten van een Duits-Nederlands onderzoek naar de insectenpopulatie. Deze is in de afgelopen 27 jaar met 76 procent gedaald. Surminski: ’’Dit onderzoek uit Duitsland kan niet genegeerd worden. We moeten dit bloedserieus nemen.’’ 

De onderzoekers hebben 25 jaar lang insectenvallen geplaatst. Waar deze aan het begin dagelijks geleegd moesten worden, hoeft dat nu bijna niet meer. Onderzoekers vrezen voor het voortbestaan van de insecten en zij zijn niet de enige. Natuurmonumenten heeft een petitie de deur uit gedaan. Hierin vragen ze om actie van de nieuwe minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten. Lex Querelle van Natuurmonumenten vertelt wat ze willen bereiken.

Een sombere voorbode voor de Nederlandse insectenpopulatie.‘’Je kan je kop niet langer in het zand steken! Vroeger ging geld verdienen voor en was natuur een luxe maar dat is nu echt niet meer zo.’’, vertelt Surminski. Boswachter Frans Kapteijns ziet echter dat in de politiek de economie nog steeds voor de natuur komt. Hij legt uit waarom dit zou moeten stoppen.

insectenafname2.0 from Nikkie Westendorp on Vimeo.

Er wordt al actie ondernomen door de Partij voor de Dieren. Zij zijn een campagne begonnen om de bijen in Brabant te redden. Vraag je jezelf nou af waarom we die vervelende prikbeesten in leven zouden moeten houden? Hieronder wordt het nut uitgelegd van bijen en andere insecten. Want ja, zelfs de mug is een noodzakelijk kwaad.