Al eerder leek Sinterklaas vervangen te worden door de Kerstman en nu gaat het opnieuw de verkeerde kant op. Er is niet meer dezelfde gezellige sfeer door alle discussie eromheen. De Kerstman lijkt een alternatief. Zie ginds gaat de stoomboot. Dag Sinterklaasje, daahag.

Sinterklaas is bijna niet meer weg te denken uit ons land. Het Sinterklaasjournaal is tijdens de intocht het best bekeken programma van de dag, de pepernoten liggen al in de zomer in de winkels en ook de Zwarte Pietendiscussie kan niet gemist worden. Maar dit was niet altijd zo.

Schrijver en antropoloog Jef de Jager vertelt hierover. “Het is eigenlijk een enorme gekte geworden, het sinterklaasfeest. Rond de jaren tachtig was het een feest dat nauwelijks leefde. Veel gezinnetjes hadden geen zin in dat gedoe. Die gaven wat cadeautjes met Kerstmis. Ik weet nog dat NRC Handelsblad ooit voorspelde: we geven Sinterklaas nog drie jaar, daarna is het afgelopen. En moet je nu zien. Het belangrijkste feest van Nederland.”

Bron: QandA Sinterklaasonderzoek 2017

Volgens onderzoek van QandA viert (representatief) 66 procent van de Nederlanders met thuiswonende kinderen Sinterklaas dit jaar. Voor Nederlanders zonder thuiswonende kinderen is dit 47 procent. Van beide groepen doet meer dan 90 procent daarbij ook aan cadeautjes.

Toekomst van de Sint
Dat Sinterklaas niet binnen drie jaar weg was, is dus gebleken. Maar er is geen garantie dat het zal blijven. Auke Jansen van QandA: “Wat je wel ziet is dat Sinterklaas niet populairder wordt van jaar op jaar. Maar het gaat economisch nu beter en de bestedingen rondom Sinterklaas groeien nog wel mondjesmaat.” Een eventuele reden voor die afname van populariteit is de discussie rondom Zwarte Piet, volgens Jansen.

Daarnaast is Sinterklaas commerciëler geworden. De Jager:”De commercie speelt heel goed in op Sinterklaas.” Dit was al in de negentiende eeuw, misschien nog wel eerder. “Toen is dat langzaam een beetje ingezakt en aan het eind van de twintigste eeuw is het weer helemaal omhoog gekomen.” Maar veel vertrouwen in de toekomst van de goedheiligman heeft ook Jef niet echt. “Ik denk toch dat het op den duur wel minder aandacht gaat trekken. Die Zwarte Pietendiscussie stoot veel mensen af. Ze worden een beetje moe van het gedoe. Kerstmis is wereldwijd een enorm feest. Ik verwacht dat mensen, ook Nederlanders, daarop inspringen.”

Kerstmis als alternatief
Kerstmis wordt langzaam populairder in Nederland. In 2015 vierde 90 procent van de Nederlanders Kerstmis. In datzelfde jaar twijfelde 44 procent over het vieren van Sinterklaas vanwege de Zwarte Pietendiscussie (QandA). Daarnaast bleek uit onderzoek van Kieskeurig.nl in 2013 dat we tijdens Kerstmis hogere bedragen uitgeven dan met Sinterklaas. Dit kan mede komen door de zogenoemde ‘Amerikanisering’. Dit is al te zien met Valentijnsdag. Dit is commercieel geworden in Amerika en sinds 1990/2000 hebben we dit overgenomen. We kijken meer naar wat andere landen doen en Amerika vindt Sinterklaas, specifiek Zwarte Piet, racistisch. Daar trekt Nederland zich wel wat van aan.

Sinterklaas zal vast niet helemaal uit onze tradities verdwijnen. Daarvoor roepen nu nog te veel mensen dat Sinterklaas en Zwarte Piet bij de Nederlandse cultuur horen. Maar de Kerstman doet langzaam zijn intrede in Nederland. De Jager: “Het is duidelijk dat die Amerikanisering gaande is, maar daar zit ook weer een stop op. Kerstmis oké, maar Sinterklaas moet behouden blijven.” Wie weet verwelkomen we daarom de stoomboot én de slee over drie jaar wel met een feestelijke optocht.

Meer lezen over de kerstman en Sinterklaas in de jaren ’80? Klik hier.