Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de vereniging die de belangen van zorgverzekeraars behartigt, verdwijnt de aanvullende zorgverzekering niet. Dat meldt de organisatie in hun nieuwsbericht.

Dit in tegenstelling tot een eerder verschenen bericht van de Nederlandse Bank (DNB). Hierin waarschuwen zij naar aanleiding van het vandaag verschenen rapport over de mogelijke afschaffing van de aanvullende zorgverzekering. De verzekeraars zouden er niet meer genoeg geld aan verdienen. Nederlanders besluiten zich namelijk steeds minder vaak extra te verzekeren voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut.

Het is niet wat het lijkt
Volgens Koen Venekamp, woordvoerder van ZN, hoeven wij ons hier geen zorgen om te maken: “We kennen de signalen van DNB. Ze geven aan dat de aanvullende zorgverzekeringen mogelijk verdwijnen, maar voorlopig gebeurt dat echt nog niet.”

ZN geeft aan alles dat de aanvullende verzekering voor veel verzekerden van groot belang is om de toegang tot zorg te borgen. “Dat wat er over de aanvullende zorgverzekering wordt geschreven in het rapport, is eigenlijk maar een heel klein deel van alles wat in het hele rapport staat”, zegt Venekamp.

Mogelijke ontwikkelingen
De vereniging meldt dat DNB een helder overzicht van mogelijke ontwikkelingen binnen de zorgverzekeringensector schetst. Zorgverzekeraars gaan hiermee aan de slag door met betrokken partijen te werken aan hun rol in de toekomstbestendige zorg.

Ook staat ZN achter het idee om een preventieakkoord te sluiten. Dit is een schriftelijke afspraak tussen partijen als gemeentes, sportverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Het akkoord zou moeten bijdragen aan een langer, gezond leven.