Jongeren met een verstandelijke beperking sporten meer als zij een sportbuddy hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Hogeschool Inholland. De meerderheid van de jongeren met een beperking, die voor het onderzoek nooit sportte, zag sport na het onderzoek als nieuwe hobby. Hoe gaat het bij Nederlandse buddyorganisaties?

In Nederland bestaan verschillende organisaties die zich inzetten voor jongeren met een beperking. Best Buddies is een voorbeeld daarvan. De organisatie koppelt mensen met een beperking aan een een leeftijdgenoot zonder beperking. Naast eens in de twee weken wat drinken en kletsen of naar de bioscoop kan er ook worden gesport. ‘’We hebben speciale sportbuddy’s die mee gaan. Zo zijn er koppels die samen hardlopen,’’ vertelt Laura Siecker, van Best Buddies. Ook organiseert Best Buddies sportactiviteiten.

Zelfverzekerder

De organisatie merkt dat sporten met een buddy een positief effect heeft op mensen met een beperking. ’’Ze komen uit een bepaald isolement, worden zelfverzekerder en ontwikkelen zich zowel fysiek als mentaal,’’ aldus Siecker. Ook organisatie Prisma ziet wat in sportbuddy’s. Toon Valckx van Prisma vertelt: ‘’Het is fijn voor de mensen met een beperking dat ze door sporten in een andere omgeving zijn en mensen ontmoeten. Dit kan overigens ook als toeschouwer tijdens een wedstrijd. Je kunt van hun gezichten aflezen dat ze genieten.’’