Bron: Flickr

Het homohuwelijk is goedgekeurd in Australië. Het is daarmee het 25e land ter wereld dat het huwelijk toestaat tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Dat was een verkiezingsbelofte van de huidige regering.

In augustus 2017 demonstreerden 20.000 mensen voor het legaliseren van het homohuwelijk. Er werd een niet-bindend referendum gehouden onder de Australiërs om zich uit te spreken over het homohuwelijk. Voor kerstmis moest het homohuwelijk worden gelegaliseerd.

Het houden van een referendum was een laffe actie van de politiek, vindt Australiëdeskundige Ad Borsboom. ‘’Het parlement durfde in eerste instantie geen verantwoordelijk te nemen. Daarom vroegen ze via een volksraadpleging de mening van de Australiërs’’. Zestig procent stemde voor het legaliseren van het homohuwelijk en veertig procent tegen. ‘’Australië is een multiculturele samenleving. Ongeveer acht miljoen mensen zijn tegen dit huwelijk. Dat komt mede door hun religieuze overtuiging’’.

Om het homohuwelijk te legaliseren moet de grondwet worden aangepast. Want in de grondwet staat nog dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw mogelijk is. ‘’Voor de meeste Australiërs was het al geen issue meer en wilden ze zo snel mogelijk dit huwelijk’’, aldus Borsboom.

Politicus Tim Wilson vraagt zijn partner ten huwelijk nadat het parlement het  homohuwelijk legaliseert.