Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft afgelopen maandag een oordeel uitgebracht over Donald Trump’s inreisverbod. Tijdens de stemming hebben zeven van de negen hoogste rechters bepaald dat de huidige versie van het inreisverbod uitgevoerd gaat worden.

Een week na zijn intrede in het Witte Huis, maakte president Trump zijn idee voor een inreisverbod bekend. Dit betekende dat er een stop zou komen op de vluchtelingenstroom en dat reizigers uit zeven islamitische landen de Verenigde Staten niet meer in kwamen. Het werd meteen bestempeld als ‘Muslim ban’. Amerikaanse luchthavens stonden vol met gestrande reizigers. Anti-discriminatie advocaten kwamen in actie om gedupeerde reizigers te helpen en vochten het verbod bij lagere federale rechters aan. Uiteindelijk verklaarde de rechters het tot onconstitutioneel en werden de reizigers weer toegelaten.

‘To make America great again’, dit was de verkiezingsbelofte van Trump aan de Amerikaanse bevolking. Volgens hem maakt hij met dit verbod zijn belofte waar. Hij benadrukte dat het van belang was voor de nationale veiligheid na de aanslagen in Parijs, London, Brussel en Berlijn. Zo zou het niet zijn om moslims te verbannen maar om terreur buiten te houden. Christenen uit de verboden landen komen wel de VS in. Anti-discriminatie advocaten gingen hiermee naar de federale rechters en pleitte dat het in strijd was met vrijheid van religie in de Amerikaanse grondwet. Het verbod werd hierna ontdaan.

Verwarring en onduidelijkheid
De eerste versie van het verbod zorgde voor verwarring en onduidelijk in het land, maar in maart kwam Trump met een duidelijkere versie. Hierin was Irak van de verbodslijst gehaald en zouden er uitzonderingen worden gemaakt voor mensen die daadwerkelijk een link hebben met de VS. De derde versie van het verbod werd eind september aangekondigd. Ook niet-moslimlanden zoals Noord-Korea en Venezuela waren aan de lijst toegevoegd en Sudan werd weggelaten. Elke land kreeg zijn eigen regels en restricties zoals bij de selectieprocedures en bij studentenuitwisselingen.

Dit plan is nu geaccepteerd door het Amerikaans Hooggerechtshof. Hierdoor komen inwoners uit Tsjaad, Iran, Libië, Noord-Korea, Yemen, Syrië, Somalië en overheidsfunctionarissen uit Venezuela de VS niet meer in.

Effectiviteit
De Nieuwsredactie sprak met terreurdeskundige Jacco Pekelder, die niet het nut ziet van het inreisverbod. “Aanslagen zijn meestal incidentele gevallen en uiteindelijk zal het verbod weinig helpen. Er worden ook aanslagen gepleegd door mensen die al in een land wonen. De ervaring leert dat het vaak niet vers aangekomen migranten zijn, maar mensen die ergens al langer wonen.”

Volgens Pekelder kan het ook een averechtse werking hebben bij de desbetreffende landen. “Het gevoel dat zij onbelangrijk zijn en er niet toe doen, wordt alleen versterkt. IS en Al-Qaida maken gebruik van de slachtofferrol waarin zij zich begeven. Iets wat vaak overdreven is, het wordt als excuus gebruikt want niet al hun problemen komen van het westen af. IS zegt dan, ‘Zie je wel, het westen moet ons niet.’” Dat argument moet van tafel geveegd worden, zegt Pekelder.