Krijg jij de schijt van het woord genderneutraal? Dan ben je niet de enige. Genderneutraal is vanochtend uitgeroepen tot het meest irritante woord van 2017. Er is 23.000 keer op gestemd en het is met 43 procent van de stemmen uitgeroepen tot het irritantste woord van 2017.

Afgelopen maand riep het Instituut van de Nederlandse taal iedereen op woorden in te sturen waar zij gek van werden. Daaruit heeft het Instituut een top-10-lijstje opgesteld waar iedere Nederlander tot woensdag 6 december op kon stemmen. Genderneutraal was toen ook het meest ingestuurde woord. Andere kanshebbers waren in je kracht staan en papadag. Deze woorden haalden een gedeelde tweede plek met 14 procent van de stemmen.

“Ik gaf het een goede kans, maar ik had niet verwacht dat het met deze meerderheid zou zijn” zegt Laura van Earten, medewerkster van het Instituut van de Nederlandse taal. “Zelf vind ik dit woord niet zo storend. In je kracht staan vind ik pas irritant. Het klinkt wel lekker, maar wat betekent het eigenlijk? Ik vind het een vaag woord.”

De stemmers vinden het woord vooral irritant omdat het overkomt als een samenvoeging van een Nederlands en Engels woord. Het zou dus volgens hen eigenlijk ‘geslachtsneutraal’ moeten zijn. Ook vinden ze het een voorbeeld van politieke correctheid.

De verkiezing is vooral symbolisch: er wordt geen actie ondernomen tegen dit woord.


Bron: Pixabay