In Tilburg is de kermis een absoluut begrip. Maar is de kermis nog net zo populair als 10 jaar geleden? ‘Het leven wordt duurder, waardoor mensen hun geld liever aan andere dingen besteden. De kermis komt op de tweede plek’, vertelt Michael Hoefnagel, kermisexploitant.

Het aanbod aan evenementen in Nederland is de afgelopen 10 jaar gestegen. Het wordt voor de kermiswerknemers steeds lastiger om bezoekers te trekken. Ook de overheid helpt niet echt mee aan de inkomens van de kermismedewerkers. Ze willen de omzetbelastingen van 6 procent verhogen naar 21 procent. Volgens Michael Hoefnagel zal dit veel mensen in de kermiswereld de kop kosten.

Al 450 jaar is de kermis in het centrum van Tilburg te vinden. In de zomer is de kermis zelfs de grootste van de Benelux. Sinds 2 jaar is de winterkermis ook een geliefd evenement. De dertig attracties, kersthuisjes en de markt zorgen voor een gezellige winter sfeer. Peter Strouchen, eigenaar van de Dragon achtbaan: ‘kerst evenementen worden in Nederland groter. Wij proberen ons steeds meer te focussen op deze evenementen om zo voldoende geld binnen te halen’.

Tijden veranderen

De kermis tijden zijn veranderd. Veel eigenaren van kermisattracties hebben niet alleen een attractie, maar breiden vaak uit met een eetkraam. Net zoals Richard, werknemer van de Virtual World: ‘doordat alleen een attractie niet genoeg oplevert, werken we ook in een oliebollenkraam van dezelfde eigenaar.

Door de vele pretparken zijn mensen veel gewend, waardoor ze kermisattracties minder bijzonder vinden. ‘Mensen worden verwend’, zegt Peter Strouchen. Grote steden trekken jaarlijks nog veel bezoekers. Maar van de kleine dorpen moeten we het niet meer hebben. ‘Het publiek geeft het geld liever uit aan vakanties of andere dingen’, vertelt Richard. Toch kunnen de kermislieden hun boterham nog verdienen. ‘We moeten het hebben van de mooie dagen en de kermissen in België en Duitsland. Daar zijn de mensen vriendelijker. Ook waarderen ze de kermissen meer waardoor zij bereid zijn meer geld uit te geven’, zegt Michael Hoefnagel teleurgesteld.

Kermis liefhebber

Niet alleen de eigenaren en werknemers van de kermissen merken het verschil maar ook kermisfanaat Youri Gijsberts valt het op. Youri bezocht het afgelopen jaar zestig kermissen. Zijn favoriete kermissen staan in Tilburg, Best, Weert en Eindhoven. ‘Je merkt dat de bezoekersaantallen teruglopen. Afgelopen jaar waren er in Tilburg nog één miljoen bezoekers. Voorheen waren dit er 1,2 miljoen.’ Youri begrijpt dat mensen hun geld liever uitgeven aan levensbehoeften of comfort, maar raadt iedereen aan om de kermis te blijven bezoeken. ‘Het is niet alleen belangrijk voor de exploitant om de kermis te blijven bezoeken, maar ook voor uzelf. Kermis blijft namelijk volksvermaak nummer één en een beetje ontspanning en plezier kan nooit kwaad.