D66 komt vandaag met het voorstel om het aantal lesuren van leraren op het mbo en het voortgezet onderwijs te verminderen. Volgens de partij is het beter voor zowel de leraren als de studenten. De hoge werkdruk zou onder andere hierdoor dalen en de kwaliteit van het onderwijs moeten stijgen.

D66 kamerlid Paul van Meenen stelde het plan voor. Met minder lesuren krijgen leraren extra tijd om hun lessen voor te bereiden. Ze krijgen ook meer een-op-een tijd met de leerlingen. Met extra tijd kunnen zij zich beter ontwikkelen als leraar, stelt van Meenen. “Leraren moeten goed kunnen nadenken over hun vak en hun les. Dat vermindert de werkdruk en dan krijgt het beroep de status die het verdient”, vertelde Van Meenen aan NOS.

Haastig spoed is zelden goed
De Nieuwsredactie sprak met onderwijsdeskundige Carla van den Brandt. “De werkdruk voor leraren erg hoog. Dat komt onder andere door veel contacturen met leerlingen. Vaak hebben ze daarbij nog andere taken en moeten ze ook hun lessen voorbereiden.”

Ze krijgen te weinig tijd voor onderwijsontwikkeling, vindt van den Brandt. “Ze hebben geen tijd om een nieuw lesprogramma te maken. Het kost veel tijd om een curriculum op te stellen. D66 en de overheid kunnen hierdoor vernieuwing in het onderwijs stimuleren. Zo blijven dingen ook inhoudelijk actueler.”

In de praktijk
Hoe het praktisch in z’n werk zal gaan kon van den Brandt niet met zekerheid zeggen. Als de lesuren van vijfentwintig uur naar twintig gaan dan blijven er vijf uren over om in te vullen. Er zullen dan meer leraren aangenomen worden en dat kost geld, zegt van den Brandt.

De Nieuwsredactie vroeg D66 over hoe het plan in de praktijk zal werken, maar zij konden nog geen inhoudelijke antwoorden geven.