Skateboarden alleen voor jongens? Dacht het niet! Tijdens de skateboardlessen van Pier 15 maken zowel jongens als meisjes het indoor skatepark onveilig. De allerjongsten trainen iedere woensdagmiddag om de kunst van ‘ollies’ en ‘kickflips’ onder de knie te krijgen. Weer eens iets anders dan een potje voetbal.

Bij binnenkomst merk ik dat de jonge kinderen het taaltje al helemaal spreken: ‘’Yo ben je al in de pool vandaag geweest, man?’’, vraagt een klein ventje met een helm die iets groter is dan zijn hoofd. Samen skaten ze een rondje tot de stemmen van de leraren door de grote ruimte galmen dat ze willen beginnen. De groep bestaat uit kinderen tussen de zes en tien jaar.

Skateboards

Vallen en opstaan

Aan het begin van de les worden allereerst de spieren flink opgewarmd. Trappelen, springen, evenwichtsoefeningen, strekken, rondjes draaien, de hele mikmak komt voorbij. Daarna wordt er een rondje om het park geskatet om er in te komen en vervolgens gaan ze met de oefeningen te beginnen. Stunts die nog niet helemaal willen lukken, worden aan de hand van de leraar gedaan. Bij een truc die goed lukt, worden er high fives uitgedeeld. Een truc die niet zo goed lukt, wordt gewoon opnieuw gedaan. Het valt me op dat de kinderen vaak vallen, maar er wordt niet gehuild. Als ik er naar vraag vertelt skateleraar Jimmy De Kok: ‘’Er wordt niet gehuild. Heel soms dan. Maar nooit langer dan dan een minuut.’’

Skateleraar Jimmy de Kok met leerling

Evenementen

Naast kinderen kunnen ook jongeren of volwassenen lessen volgen in het skatepark. Regelmatig organiseert Pier 15 dan ook verschillende evenementen voor de groep jong volwassenen die over de vloer komt. ‘’Het verschil tussen kinderen en volwassenen is dat volwassenen een grotere aandachtsboog hebben. Ze luisteren beter en de informatie die we geven komt beter binnen. Kinderen hebben het wel makkelijker met bijvoorbeeld evenwicht vinden. Volwassenen denken daar te veel over na. Het is wel een uitdaging om de aandacht van kinderen erbij te houden,’’ vertelt skateleraar Lorenzo Nicola. De Kok heeft daar een handig trucje voor: ‘’Naast dat je duidelijk moet zijn, moet je hun aandacht trekken op een leuke manier. Bijvoorbeeld bepaalde opdrachten verzinnen die ze nog nét niet kunnen.’’

De leukste evenementen van 2017 bij Pier 15

Discipline

Skateboarden is volgens De Kok niet alleen goed voor de sportiviteit, maar ook voor je discipline en doorzettingsvermogen. ‘’Skateboarden leert je om door te zetten door het vallen en opstaan. De rest van je leven heb je daar profijt van. Skateboarders zijn later vaak succesvol, omdat ze die mentaliteit hebben.’’

De les wordt tenslotte afgesloten met Annemaria koekoek. Op skateboards uiteraard. De skateboarders die nog niet genoeg energie verbruikt hebben, kunnen na de les nog vrij skaten. De skateleraren doen daar vrolijk aan mee.

Annemaria koekoek