Na vier jaar is het weer zo ver. Op vrijdag 9 februari 2018 starten de Olympische Winter Spelen. De Nieuwsredactie gaat vooruitblikken naar dit grote sportevenement. Elke week wordt een van de Olympische wintersporten uitgelicht. Met deze keer: Snowboarden.

Snowboarden verdeelt zich in verschillende onderdelen: Halfpipe, parallelreuzenslalom, snowboardcross, slopestyle en big air. Big air is deze Olympische Spelen nieuw. Dit gaat ten koste van de parallelslalom. Snowboarden zelf is er pas sinds 1998 met als allereerste onderdeel de halfpipe.

Kwalificatie
De sporters zitten nu middenin hun kwalificatieperiode. De grote kanshebbers om mee te doen aan de spelen voor Nederland zijn Cheryl Maas (33), Niek van der Velden (17) en Michelle Dekker (21). Door de prestaties het afgelopen jaar maken alleen zij nog kans om voor Nederland uit te komen. Bij de aankomende Worldcup moeten zij goed presteren. Op die manier kunnen zij zich plaatsen voor dit grote sportevenement. “Wij sturen alleen de sporters naar de Spelen waarvan we zeker zijn dat ze bij de beste vijftien van de wereld zitten. Ze moeten zo goed presteren tijdens de Worldcup dat ze aan ons laten zien medaillewaardig te zijn”, vertelt Bert Romani van de Nederlandse skivereniging.

Nederlandse inbreng
Michelle Dekker is een van de snowboarders die een kans maakt zich te plaatsen voor de Spelen in februari. Ze startte dit seizoen meteen met een tweede plaats op de World Cup in Oostenrijk. Ze behaalde drie keer een plaats in de top 15 tijdens de World Cups. Ze werd ook een keer eerste en een keer tweede tijdens de Europa Cup. Deze goede resultaten behaalde ze wel op het onderdeel parallelslalom. “Dit was haar onderdeel, het is jammer dat ze hier niet mee naar de Spelen kan. Hierdoor is het lastiger zich te plaatsen, omdat ze niet de beste is bij de reuzenslalom. Toch zou het kunnen. Het zou fantastisch zijn als ze zich plaatst”, aldus Romani.

Op de onderdelen slopestyle en big air zijn er twee Nederlanders bezig met grote wedstrijden, Cheryl Maas en Niek van der Velden. Niek van der Velden moet zich nog kwalificeren en Maas heeft zich al geplaatst voor de Spelen. Dit door goed te presteren op de big air en zo zich te verzekeren voor een top-30 plek op de ranking. Als je je plaatst voor de Big Air, plaats je je ook automatisch voor slopestyle. “De verwachting is dat Maas op de Spelen een finaleplaats haalt. Een medaille wordt wel lastig. Haar concurrenten hebben moeilijkere sprongen, waar ze veel punten voor krijgen. Zij moet het van haar stijl hebben, dat is haar kracht. Maar met alleen de stijl red je het niet”, zegt NOS-snowboardcommentator Maarten Tip.

Ervaring
Om zich te plaatsen moet Van der Velden ervoor zorgen dat hij zijn plek in de top 40 behoudt. De kans is groot dat hij dit lukt. Zijn medaillekansen zijn wel wat minder. “Het worden zijn eerste Spelen en het is al heel wat voor hem als hij zich zou plaatsen. Voor de medailles moet hij het nu niet doen, de ervaring is op dit moment heel belangrijk. Zijn doel is over vier jaar in Peking”, vertelt Tip.

Het wordt een spannende periode voor de drie sporters. Vooral voor van der Velden en Dekker. De jonge sporters zitten vol in de kwalificatiewedstrijden en strijden voor een plekje. Romani: “Eerst plaatsen en dan kijken we weer verder naar de medaillekansen, we hebben vertrouwen in onze snowboarders.”

Vanmiddag om 16:00 komen van der Velden en Maas nog een keer in actie bij de World Cup op het onderdeel Big Air.