Bron: Wikimedia

Het bondgenootschap van de NAVO is ‘breekbaar’ en ‘zorgelijk’. Althans, dat blijkt uit het rapport van het Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Als de NAVO breekbaar is en Noord-Korea met oorlog dreigt, is Nederland dan in gevaar?

De Nieuwsredactie sprak met Dick Zandee, defensiespecialist bij het Instituut Clingendael.

Een paar jaar geleden werd de NAVO-veiligheidsbeleid gezien als ‘hoeksteen’ van de internationale veiligheidssituatie, maar het aantreden van president Donald Trump en het aankomende Brexit zorgen ook voor onzekerheid.

Hoe groot is de kans dat er daadwerkelijk oorlog uitbreekt tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten?
“De kans is toegenomen maar is nog altijd vrij klein. De risico’s voor beide partijen zijn gigantisch groot. In andere tijden, denk aan de Koude Oorlog, waren er altijd dreigende situaties. Door de aanwezigheid van ‘het kernwapen’ bleef het bij een hoop retoriek. Er was een boel wapengekletter aan elkaars grenzen, dat zie je nu ook met Amerika en Zuid-Korea en hun luchtoefeningen.”

Zal de situatie dan niet verder escaleren?
“Ik zie de Amerikanen nooit een oorlog beginnen, tenzij de gek in Pyongyang helemaal is doorgedraaid en een armageddon op zich af wil roepen. Als hij op de knop drukt, dan gaat de boel los.”

Is het dan allemaal gebaseerd op grootspraak?
“Het regime van zijn vader en grootvader heeft zich altijd gekenmerkt door veel retoriek. Daarmee maakt hij indruk op zijn bevolking. Als mensen in Noord-Korea grootschaligheid tegengaan komt hun einde nabij, denk ik. Met Trump in het Witte Huis ben ik wel een stuk onzekerder, er zit een onvoorspelbaar type in het Witte Huis. Retoriek kan dan omgezet worden in daden.”

Welke rol kan Nederland spelen als er oorlog ontstaat?
“De NAVO gaat dan steun uitspreken voor de Amerikanen. Woorden van solidariteit met Zuid-Korea, maar daar blijft het bij. Ik zie geen enkel Europees land, de Amerikanen met militaire middelen steunen. De hele zaak daar is niet zozeer voor Europa van belang. De machtsbalans in Azië is van belang. Wat landen zoals Japan en China gaan doen, is veel interessanter.”

Moeten we bang zijn voor een derde wereldoorlog?
“Nee, dat valt wel mee. Als in Pyongyang de gekheid maar niet toeslaat.”